2023.09.27
Adalbert
Kezdőlap Címlap Lezajlott az eddigi legnagyobb hadifogolycsere az oroszok és ukránok közt

Lezajlott az eddigi legnagyobb hadifogolycsere az oroszok és ukránok közt

Ukrajna szerdán végrehajtotta a legnagyobb hadifogolycserét Oroszország inváziójának kezdete óta, és 144 katonájának szabadon bocsátását biztosította, köztük 95 olyan katonáét, akik Mariupol acélmunkásait védték – közölte az ukrán katonai hírszerző ügynökség.

Az ukránok többsége súlyosan megsebesült, lövés- és repeszsebeket, robbanásos, égési sérüléseket, csonttöréseket szenvedtek, sokaknak pedig amputálni kellett valamelyik végtagját is – közölte a GUR betűszóval ismert ügynökség a Telegramon.

Oroszország részéről nem érkezett megjegyzés a fogolycserével kapcsolatban. A magát kikiáltott kelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaság vezetője azonban azt mondta, hogy sikerült 144 katona, köztük saját harcosait és az orosz hadsereg harcosait is kiszabadítani.

– Ukrajna fegyveres egységeiből ugyanannyi foglyot adtunk át Kijevnek, akiknek többsége megsebesült – mondta.

Bár a mostani a legnagyobb fogolycserének számít a mostani háború történetében, még mindig több száz ukránt tartanak fogva Oroszország és Moszkva-barát szeparatisták Kelet-Ukrajnában, pontos hollétük azonban nem ismert.

Kijev különösen az Azov-ezred több száz harcosának sorsa miatt aggódik, akik kiemelkedő szerepet játszottak Mariupol és azovsztali acélmű védelmében, mielőtt bekerítették volna, és végül letették volna a fegyvert.

A fogolycsere magában foglalta az Azov-ezred 43 tagjának átadását, az Oroszország szerint veszélyes szélsőjobboldali zászlóalj Nemzeti Gárda alakulatát, amely ígéretes jel az ukránok számára, akik remélik, hogy az egységből más harcosokat is kiszabadítanak – írta a Reuters.