2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Fél Londont megbénították a hatalmas energiaárak miatt tüntetők

Fél Londont megbénították a hatalmas energiaárak miatt tüntetők

Emberek tömegei vonultak utcára szombaton az Egyesült Királyságban, hogy tiltakozzanak az energiaválság miatt egekbe szökő rezsiárak miatt. A demonstrálók szinte teljesen megbénították London belvárosát, miközben az összes hidat elfoglalták.

A tüntetők a Westminster hidat, a Lambeth hidat és a Waterloo hidat is ellepték, és tüntetés egyik szervezője, az Extinction Rebellion Liz Truss kormányfő felett is pálcát törne, szerintük a kormány illegitim, a “mandátum nélküli miniszterelnök” tönkreteszi a jövőjüket, hogy a milliomosok még gazdagabbak legyenek.

A városban klímatüntetők is megjelentek, és többtucatnyian utakra ültek le és blokkolták a Westminster hidat a Parlament közelében, miközben a klímaválságról szóló szlogeneket skandálták.

A Doctors for Extinction Rebellion egyik tagja a brit sajtónak azt nyilatkozta, „ez éghajlati vészhelyzet, már most is emberek halnak meg, és egyre többen fognak az éghajlatváltozás hatásai miatt”.

Az egészségügyi szakemberek értékeivel összhangban cselekszünk, meg kell próbálniuk megvédeni az embereket, és megóvni a jólétüket.

Egy másik tüntető egy táblát tartott a kezében, amellyel bírálta a konzervatívok „költségvetési felelősségének hiányát”, valamint a fosszilis tüzelőanyagok terén elért szerintük negatív eredményeiket. “Egyetlen kormány sem futhat el, ha többet költ, például jóval többet, mint amennyit behoz a költségvetésbe” – mondta.

Nagy a baj az Egyesült Királyságban, brutálisan elszaladtak a rezsiárak: „Választanunk kell a fűtés és az evés között”
Nagy a baj az Egyesült Királyságban, brutálisan elszaladtak a rezsiárak: „Választanunk kell a fűtés és az evés között”

Más tüntetések is zajlanak az Egyesült Királyságban az Enough is Enough mozgalom országos akciónapján. A csoportot szakszervezetek és más közösségi szervezetek alapították, hogy harcoljanak az emelkedő számlák visszaszorításáért és az alacsony bérek növelésért.

A demonstrációkat többek között Londonban, Manchesterben, Liverpoolban, Leedsben, Glasgow-ban, Birminghamben, Bristolban, Cardiffban, Norwichban, Nottinghamben és Newcastle-ben tartják – közölte az Enough is Enough.