2022.06.30
Pál
Kezdőlap Címlap Ezren haltak meg az afganisztáni földrengésben

Ezren haltak meg az afganisztáni földrengésben

Erős földrengés rázta meg Kelet-Afganisztán, hegyvidéki régióját a pakisztáni határ közelében szerdán kora reggel, ami majdnem 1000 ember halálát és 600 ember sújos sérüléseit okozva. A tisztviselők figyelmeztettek, hogy a halálos áldozatok száma valószínűleg emelkedni fog.

A 6,1-es erősségű földrengésről, kevés információ áll rendelkezésre. A mentési munkálatok valószínűleg nagyon nehezek lesznek, mivel számos nemzetközi segélyszervezet elhagyta Afganisztánt, miután a tálibok tavaly elfoglalták az országot, és az amerikai hadsereg kivonult a történelem eddigi leghosszabb háborújából.

A szomszédos Pakisztán meteorológiai minisztériuma szerint a rengés epicentruma az afganisztáni Paktika tartományban volt, a határ közelében, Khoszt városától mintegy 50 kilométerre délnyugatra. Az ilyen földrengések súlyos károkat okozhatnak, különösen egy olyan területen, mint ez, ahol a házak és más épületek rosszul vannak megépítve, és gyakoriak a földcsuszamlások.

A Paktika tartományból származó felvételeken látható, amint az embereket helikopterekben szállítják el a területről. Másokat a földön láttak el. Más képeken lakosok agyagtéglák és más törmelékek között kutakodtak a lerombolt kőházakból.