2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Egy szakértő szerint Putyin saját tábornokai végezhetik ki, ha megpróbál atomot bevetni

Egy szakértő szerint Putyin saját tábornokai végezhetik ki, ha megpróbál atomot bevetni

Ha Putyin utasítást adna a nukleáris fegyverek bevetésére, a parancsát nem teljesítenék tábornokai. Akár végezhetnek is vele – állítja egy szakértő.

Az orosz elnök hét elején tartott állami beszédében burkolt fenyegetést tett az atomfegyverek bevetésére Ukrajnában zajló háborújához, amely során megerősítette azt is, hogy 300 ezer tartalékos katonát fognak besorozni, és bevetni az ukrajnai háborúban.

A legtöbbek szerint Putyin ezen lépései már a végső kétségbeesés jelei. Az azonban nem nem világos, hogy az orosz elnök blöfföl-e, vagy érti-e valójában saját helyzetének veszélyét a nukleáris támadás elrendelésével.

„A lényeg az, hogy Putyin el van szigetelve a valóságtól” – mondta a helyzet kapcsán Peter Duncan professzor, a Daily Expressnek.

„Egyszerűen nem érti sem Oroszországot, sem azt, hogy mit gondolnak az emberek az országában, sem azt, hogy mit gondolnak az emberek külföldön, vagyis mindenhol. És ezért követ el hibát a másik után” – tette hozzá a szakértő.

Duncan professzor kifejtette, hogy Putyin szövetségesei és a biztonsági szolgálata szándékosan félrevezették őt az orosz hadsereg ukrajnai harcaival kapcsolatban, mert szerinte „Még mindig ez a régi probléma, hogy az emberek félnek megmondani neki az igazat, ezért egyszerűen nem tudja, mi folyik körülötte.”

Amennyiben Putyin elrendeli a nukleáris támadást, katonai parancsnokainak engedelmeskedniük – nevezetesen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek és Valerij Vasziljevics Geraszimovnak, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének.

Duncan professzor azonban úgy véli, hogy ez a pillanat a véget jelentené Putyin számára:
Még mindig úgy gondolom, hogy ha Putyin elkezdene nukleáris fegyvereket használni – vagy ha valóban azt mondaná Sojgunak és Geraszimovnak, hogy használjanak nukleáris fegyvereket – és ne csak telepítsék, hanem használják is. Teljesen valószínűnek tartom, hogy a parancsnokai visszautasítanák ezt a kérését, és akkor Putyin ellen kellene szegülniük, azaz meg kéne ölniük őt, mert nem engedelmeskednének egy parancsnak