2023.12.07
Ambrus
Kezdőlap Címlap A szokásosnál enyhébb telet jósolnak Európában

A szokásosnál enyhébb telet jósolnak Európában

Az elszabaduló energiaárak, a rezsiszámlák növekedése miatt egyáltalán nem mindegy, mi vár ránk idén télen. Hideg vagy enyhe telünk lesz? Erre egyre pontosabb választ lehet adni: a Severe Weather most frissítette előrejelzését, melyből kiderül, milyen lesz az időjárás idén év végén, milyen tél várható Magyarországon és Európában. Jöjjenek tehát a várt előrejelezések és részletek!

Ahhoz, hogy pontosan meg lehessen jósolni, hogy milyen lesz az idő az előttünk álló hónapokban, minimum látnoknak kellene lenni, és erre természetesen a meteorológusok sem vállalkoznak. De a különböző időjárási mintázatok alapján azt meg lehet becsülni, milyen tendenciák várhatók középtávon: ezt tette a Severe Weather csapata is. Erről a kutatásról és számításról már mi is írtunk korábban, de a kutatók most frissítették a számításaikat, ennek eredményét tették közzé a fenti linken.

Az idei tél márpedig kulcsfontosságú a közelben zajló orosz-ukrán háború és az egész világot érintő energiaháború és rezsiválság miatt – miután Vlagyimir Putyin orosz elnök gyakorlatilag elzárta a gázcsapot Európa felé, a kontinens országainak alternatív beszerzési források után kellett nézni és vészhelyzeti tervek is készültek, ha kifogynánk az energiahordozóból.

De visszakanyarodva a lényegre: milyen is lesz az előrejelzés szerint az idei tél? A kutatók most azt mondják, hogy Európa nagy részén az átlagoshoz hasonló időjárás várható, ám ami jó hír, hogy Közép-Európában, és kifejezetten mi térségünkben, a Kárpát-medencét is beleértve, némileg a szokásosnál is enyhébb időjárás várható. Hangsúlyozzuk, mindez csak a jelenlegi időjárási események és a sok éves tapasztalaton alapuló modellszámítások eredményeként mutatkozik így, és az idő előrehaladtával természetesen változhat.

Ami a csapadékeloszlást illeti, az előrejelzés szintén átlagos szórást mutat, mindössze északkeleten mutat némileg szárazabb, a mediterrán térségben pedig némileg nedvesebb időjárást.