KezdőlapCímlapBrutális válaszcsapásra készül Izrael

Brutális válaszcsapásra készül Izrael

Az izraeli haderő (IDF) vezérkari főnöke elmondta, hogy Izrael válaszol majd a hétvégi, a területét ért támadásra.

A Nevatim légibázis volt az egyetlen olyan célpont, amelyben bármilyen kárt okozott a vasárnapi iráni támadás. Az izraeli haderő vezérkari főnöke, Herzi Halevi tábornok azt mondta, hogy lesz válaszintézkedés – írja a Times of Israel, amit a Portfolio szúrt ki.

A tábornok az IDF munkáját és az Egyesült Államok segítségét méltatta a támadás elhárításában, valamint hozzáfűzte: „Előre tekintünk, vizsgáljuk a lehetőségeket, de ilyen sok rakéta, cirkálórakéta, drón kilövése Izrael állam területe ellen választ kap majd. (…) Az IDF továbbra is készen áll Irán és a terrorizmus megbízottjai által jelentett bármilyen fenyegetés elhárítására, s folytatjuk küldetésünket Izrael védelmében”.

A kijelentését később megerősítette egy angol nyelvű, nyilvánosan publikált videóüzenetben is.

Halevi azt nem pontosította, hogy a szóban forgó válaszcsapás katonai jellegű lesz-e, vagy valamilyen aszimmetrikus ellenintézkedést akar végigvinni Jeruzsálem.

A Channel 12 nevű izraeli hírcsatorna hétfőn arról számolt be névtelen forrásokra alapozva, hogy az izraeli háborús kormány úgy döntött, „kemény válaszcsapás” lesz Irán ellen, ám olyan jellegű, amely nem provokál ki regionális háborút, az ellenintézkedés pedig Amerikával együttműködve történik majd. Az USA nyíltan kijelentette, hogy nem támogat egy Irán területe elleni katonai akciót, ezért az is előfordulhat, hogy a válaszcsapás más jellegű lesz.