2022.10.03
Helga
Kezdőlap Címlap Az ENSZ-főtitkár szerint percekre vagyunk a megsemmisüléstől

Az ENSZ-főtitkár szerint percekre vagyunk a megsemmisüléstől

Nem alaptalan félelem a nukleáris fegyverek használata, hanem valós és aktuális fenyegetés, amióta Oroszország háborút indított Ukrajna ellen – jelentette ki Taue Tomihisza, Nagaszaki polgármestere kedden.

A politikus 77 évvel azután mondja el megrendítő gondolatait, hogy az Egyesült Államok a második világháborúban atombombát dobott le a városra.

– Idén januárban az Egyesült Államok, Oroszország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Kína vezetői közös nyilatkozatukban hangsúlyozták: senki sem nyerhet meg egy nukleáris háborút, és sohasem engedhető meg, hogy sor kerüljön rá – emlékeztetett a polgármester.

Taue szerint megrengette a világot, amikor fentiek után, a következő hónapban Oroszország megszállta Ukrajnát, és atomfegyverek bevetésével fenyegetőzött. A polgármester arra figyelmeztetett, hogy döntéshozási hibák, hiányosságok vagy terrortámadások is vezethetnek nukleáris fegyverek bevetéséhez. A politikus éppen ezért követelte az atomfegyverek megsemmisítését.

A megemlékezésen ott volt Kisida Fumio japán miniszterelnök is, aki aláhúzta: a súlyos biztonsági helyzet ellenére továbbra is “mindent meg kell tenni azért, hogy Nagaszaki a jövőben is az utolsó atomtámadás helyszíne maradjon.

Az ENSZ képviseletében Nakamicu Izumi jelent meg, közvetítette António Guterres ENSZ-főtitkár üzenetét. A főtitkár szerint a nukleáris konfliktus újra valós lehetőséggé vált.

Ukrajna orosz inváziója emlékeztet minket arra, hogy bármely pillanatban csak percekre vagyunk a megsemmisüléstől – fűzte hozzá.

A ceremónián rekordot értek el, 83 ország képviselőit hívták meg. A megemlékezésre Oroszországot és Fehéroroszországot nem hívták meg. Egy nagaszaki tisztségviselő szerint a fokozott érdeklődés annak köszönhető, hogy a nemzetközi közösségben nőtt a békevágy az orosz agresszió miatt.

A résztvevők egyperces csenddel emlékeztek az 1945. augusztus 9-én 11 óra 2 perckor bekövetkezett robbanásra. A hirosimai atomtámadás 77. évfordulója alkalmából António Guterres elmondott beszédében figyelmeztetett, hogy „az emberiség csőre töltött fegyverrel játszik”.