2024.02.23
Alfréd
Kezdőlap Címlap Végre: Indiában engedélyezték a koronavírus elleni vakcina orrspray változatát

Végre: Indiában engedélyezték a koronavírus elleni vakcina orrspray változatát

Hihetetlen, hogy már itt tartunk: India jóváhagyta az koronavírus elleni első nazális oltást.

A Bharat Biotech által gyártott iNCOVACC-ot cseppek formájában adják be, s az immunválaszt serkent az orrüreget bélelő szövetekben. A tudósok szerint az orrvakcinák fokozott immunitást nyújthatnak az orr és a felső légutak nyálkahártyájában, ahol a koronavírus jellemzően bejut a szervezetbe.

Novemberben az indiai gyógyszerszabályozó hatóság jóváhagyta az iNCOVACC heterológ emlékeztető oltásként történő alkalmazását: ez egy emlékeztető oltás azoknak az embereknek, akik korábban két adag Covishied- vagy Covaxin-oltást kaptak. Decemberben pedig már jóváhagyta elsődleges oltóanyagként és az ezt követő emlékeztető oltásként a felnőtteknél.

A vakcina adagonként 800 rúpiába, vagyis körülbelül négyezet forintba kerül majd a magánkórházakban, illetve 1500 forintba adagonként az állami kórházakban. A két adagot 28 napos különbséggel kell beadni.

Az iNCOVACC egy adenovírust használ a genetikai kód hordozójaként, amely megtanítja a szervezetet a fertőzés elleni küzdelemre. A vakcinákban használt adenovírusok ártalmatlan transzporterek, amelyeket úgy módosítottak, hogy ne szaporodhassanak, továbbá ne okozhassanak fertőzést.