2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Országos lezárás jöhet Szlovákiában is

Országos lezárás jöhet Szlovákiában is

Kijárási tilalmat vezethetnek be Szlovákiában.

Ausztriában elkezdődött a zárlat, amely a beoltott és a be nem oltott emberekre is vonatkozik, legalább 10 napig tart. Ez idő alatt még az oltottak is csak nyomós indokkal hagyhatják el a lakásukat Ausztriában.

Ám úgy tűnik nem csak Ausztria lehet, ahol zárlatot vezetnek be, Zuzana Caputová szlovák államfő országos kijárási tilalom haladéktalan bevezetését sürgette kedden. A kórházak ugyanis az egészségügyi ellátórendszer összeomlására figyelmeztettek a koronavírussal fertőzöttek magas száma miatt.

Jelenleg mi vagyunk a legrosszabb helyzetben lévő ország a világon, ami az új fertőzöttek lakosságarányos számát illeti. A kórházak teljesítőképességük határán állnak, és kénytelenek az ellátást korlátozni, a kimerült egészségügyi személyzet segítséget kér- nyilatkozta az államfő, írja a hvg.hu.

Caputová azonban ezelőtt olyan törvénymódosításokat írt alá, amelyek értelmében a munkavállalóknak hetente kétszer munkakezdés előtt igazolniuk kell, hogy beoltották őket a koronavírus ellen, átestek a betegségen, illetve negatív vírustesztet kell felmutatniuk a legfertőzöttebb térségekben.

Szlovákiában a lakosságának mindössze 46,8 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint ez az adat bizonyul a harmadik legalacsonyabb átoltottsági arány az Európai Unióban.