2021.12.05
Vilma
Kezdőlap Belföld Többször is fel akarta gyújtani Budapest belvárosát - most ítéletre vár

Többször is fel akarta gyújtani Budapest belvárosát – most ítéletre vár

A férfi háromszor vágott neki, hogy lángba borítsa a belvárosi utcákat. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség egy évvel később, 2021 novemberében indítványozta, hogy a jelenleg rács mögött lévő férfi letöltendő börtönt kapjon, illetve, hogy egy korábbi ügyéért is feleljen.

Egy 27 éves férfi tavaly november 28-án éjjel, az éves lomtalanítás közepette döntött úgy, hogy a VII. kerületiek kidobott tárgyaiból kupacot alkot, majd öngyújtóval lángra lobbantja azt. A férfi egy éjszaka alatt háromszor is nekiesett a kitett tárgyaknak, majd a tüzet szándékosan táplálta tovább, hogy minél tovább terjedjen. Szerencsére a közeli lakóházakat és parkoló autókat veszélyeztető lángokat a tűzoltók még időben megfékezték, így nem sérült meg senki, illetve komolyabb kár sem keletkezett.

Az akkor 26 éves férfi először a Rákóczi úton esett neki a lomoknak, amikből egy hatalmas kupacot képezett, ezt pedig később meg is gyújtott, majd táplálta a lángokat, hogy azok tovább terjedjenek. A tüzet egy szolgálatot teljesítő rendőrjárőr észlelte, majd próbálta azt eloltani, miközben értesítette a katasztrófavédelem munkatársait. Ők a helyszínre érve a tüzet pár perc alatt eloltották – írta a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség szerdai közleményében.

A fiatal férfi ezután tovább sétált, majd a Dohány utcában egy újabb kupacnak esett neki, ahol emiatt csaknem 9 m2-en csaptak fel a lángok. A férfi itt is táplálta a tüzet, ami miatt a kupac mellett parkoló egyik autó első lámpája megolvadt, valamint egy üzlet kirakata megrepedt.A kirakat üvegében mintegy 130.000 forint, az autóban pedig több mint 350.000 forint kár keletkezett.

Kiemelték: a férfi – a Rákóczi úti tűzzel ellentétben – már a közeli lakóépületet, illetve egyéb éghető anyagokat is veszélyeztetett, s a tragédiát csak a tűzoltók gyors reagálása akadályozta meg.

A férfi még ezután sem állt le, pár házzal arrébb ment, majd az öngyújtóval ismét meggyújtott egy kupacot. Ennél a tűzesetnél is fennállt az esély, hogy a tűz az épületek felé terjed – írta a rendőrség.

A férfi a gyújtogatások óta letartóztatásban van, a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség pedig 2 rendbeli közveszélyokozás bűntettével és garázdaság vétségével vádolja. Az ügyészség indítványozta, hogy a büntetett előéletű férfit a bíróság ítélje végrehajtandó börtönbüntetésre, egyben rendelje el egy korábbi, felfüggesztett büntetésének végrehajtását is.

Indirekt/Blikk