2022.10.04
Ferenc
Kezdőlap Címlap Nem kaphat új szívet egy 31 éves férfi, mert nem oltatta be...

Nem kaphat új szívet egy 31 éves férfi, mert nem oltatta be magát

A beteg személyiségi jogaira hivatkozva, nem árulták el, hogy miért nem jogosult a szervátültetésre, de a kórház közleménye arra utal, hogy az oltatlansága mellett más tényezők is szerepet játszanak.

Legalább részben azért utasított el egy szívátültetésre váró beteget egy amerikai kórház, mert nem volt beoltva a Covid-19 ellen – írja a BBC. A 31 éves D. J. Ferguson apja azt nyilatkozta, bár fiának nagy szüksége lenne egy új szívre, a bostoni Brigham and Women’s Hospital levette őt a várólistájáról. Az apa szerint a koronavírus elleni vakcina a fia alapelveivel összeegyeztethetetlen, és mivel az ő testéről van szó, kizárólag ő dönthet arról, beadatja-e az oltást vagy sem.

Tekintettel a rendelkezésre álló szervek hiányára, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az átültetett szervet kapó betegnek a lehető legnagyobb esélye legyen a túlélésre

– idézi a kórház szóvivőjét a BBC, aki hozzátette: a koronavírus elleni oltáson kívül még több, az életmódra és magatartásra vonatkozó előírás is szükséges a szervátültetésre váró betegek esetében. Ezekre azért van szükség, hogy a betegnek a transzplantáció után a lehető legnagyobb esélye legyen a túlélésre, tekintettel arra, hogy az immunrendszerük drasztikusan el van nyomva.

A beteg személyiségi jogaira hivatkozva, nem árulták el, hogy a 31 éves férfi miért nem jogosult a szervátültetésre, de a kórház közleménye arra utalhat, hogy abban az oltatlansága mellett más tényezők is szerepet játszanak. Ennek a bostoni kórháznak a szervátültetési várólistáján egyébként több mint 100 ezer ember szerepel, akik többsége a következő öt évben nem számíthat új szervre.

D. J. Ferguson tavaly november vége óta van kórházban, és egy online adománygyűjtő oldal szerint örökletes szívproblémában szenved, amely miatt a tüdeje megtelik vérrel és folyadékkal. A férfi így azért is fél a vakcinától, mert akár szívizomgyulladása is lehet, ha beoltatja magát, bár az amerikai járványügyi hatóság (CDC) szerint ez egy lehetséges, de kifejezetten ritka és csak átmenetileg jelentkező mellékhatás. A kétgyerekes családapának hamarosan a harmadik gyereke is megszületik, ennek ellenére egészen biztosan kórházban marad, ráadásul az állapota azt sem engedi meg, hogy átszállítsák egy másik egészségügyi intézménybe, így a családja attól fél, hogy kifutnak majd az időből.

Indirekt/Blikk