2022.06.27
László
Kezdőlap Címlap Ezeket kéri az orvosi kamara a járvány megfékezéséhez

Ezeket kéri az orvosi kamara a járvány megfékezéséhez

A koronavírusos esetszámok már a nyár végén elkezdtek emelkedni és az új, delta variáns a korábbi mutációknál gyorsabban és agresszívebben terjed, ezért minden óvintézkedésre szükség lehet.

Erőteljesen jelen van a koronavírus-járvány 4. hulláma, ezt támasztja alá az is, hogy újra 100 felett van a fertőzés miatt lélegeztetőgépen lévők száma – hívja fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara sajtóközleménye, amely szerint néhány intézkedés együttes alkalmazásával elkerülhető lehet a tavalyi évhez hasonló lezárások ismételt bevezetése, az esetszámok és az elhalálozások drasztikus megugrása.

A koronavírusos esetszámok már a nyár végén elkezdtek emelkedni és ez a tendencia azóta is folytatódik, súlyosbodik. Az új, delta variáns a korábbi mutációknál gyorsabban és agresszívebben terjed.

Az európai országok tapasztalata megmutatja, hogy a járvány 4. hulláma elsősorban az oltatlanokat érinti – emeli ki a kamara.

A MOK közleménye négy lépéssel igyekszik iránymutatást adni a lakosságnak, és úgy vélik, hogy a következők együttes alkalmazásával nagymértékben csökkenthető a vírus terjedése.

  1. Továbbra is az oltás az elsőszámú védekezési eszköz a vírussal szemben. Az oltás felvételével jelentősen csökken a koronavírus fertőzések és halálozások száma.
  2. Zárt térben mindannyian kifejezetten ki vagyunk téve a fertőzés veszélyének, ezért zárt terekben, így például boltokban, üzletekben, színházakban, mozikban, éttermekben, stb. továbbra is viseljünk maszkot. Az influenzajárvány ideje is közeledik, a kétféle kórokozó együttes jelenléte különösen fontossá teszi ezt az egyéni védekezést. A Covid-fertőzés ellen viselt maszk az influenza ellen is véd.
  3. Lehetőleg tartsunk legalább két méter távolságot embertársainktól.
  4. Figyeljünk a rendszeres és alapos kézmosásra!