KezdőlapCímlapAjjaj: súlyos mellékhatást állapítottak meg a Pfizer új vakcinájánál

Ajjaj: súlyos mellékhatást állapítottak meg a Pfizer új vakcinájánál

Súlyos mellékhatást okozhat a Pfizer új vakcinája, megnövekedett az agyvérzés kockázata. Az Egyesült Államok járványügyi hivatala (CDC) közölte, hogy a Pfizer új, emlékeztető vakcinája 65 évnél idősebb személyeknél növeli az agyvérzés veszélyét.

A CDC néhány hete közölte azt, hogy az új, harmadik oltásra használt, omikron variáns elleni, különösen hatásos Pfizer-vakcina megnövelheti a sztrók kockázatát az idősek körében. A hatóság akkor jelezte, hogy mindezt alaposabban kivizsgálják. Az ügynökség azt mondta, továbbra is azt javasolja, hogy az emberek naprakészek legyenek a Covid-19- vakcinákkal kapcsolatban – számolt be korábban a CNN.

A legújabb vizsgálatok azt mutatták ki, hogy valóban megnövekedhet az agyvérzés kockázata az újfajta Pfizer-vakcinával oltottak körében, de csak viszonylagos mértékben -szúrta ki az Index.

Ezzel ellentétben az Egyesült Államok gyógyszerhatósága (FDA) saját adatai alapján nem lát kapcsolatot az oltás felvétele és az agyvérzés veszélyének növekedése között.

A CDC által vizsgált adatokat kezelő egyik egészségügyi szakértő, Nicola Klein szerint az utóbbi hetekben aránylag kevesebb oltott betegnél észlelték a sztrók kialakulását az oltás után, de ez biztosan nem fogható a véletlenre. Ám az oltottak közül sokan az influenza elleni vakcinát is megkapták egyidejűleg, ez pedig befolyásoló tényező lehet.

Az FDA egyik tudósa, Richard Forshee ezzel összefüggésben azt ígérte: megvizsgálják, hogy a két oltás egy időben történő felvétele növeli-e a sztrók kialakulásának kockázatát. Kiemelték, hogy mindezek mellett továbbra is ajánlják az új, omikron variáns elleni speciális koronavírus-oltás felvételét