2021.04.12
Gyula
Kezdőlap Bűnügy Videón, ahogy a NAV elvitte a villából a magyar bandavezér luxusautóit

Videón, ahogy a NAV elvitte a villából a magyar bandavezér luxusautóit

Megszaporodott az olyan esetek száma, amikor prémiumautókat a forgalmi adó megfizetése nélkül értékesítő bűnszervezet tagjait vesz őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Legutóbb kedden csaptak le a hatóság emberei, s ezt fel is vették videóra.

Fotó: NAV

Barnáné Horváth Melinda, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense közölte, a három férfi ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával indult eljárás – írta az MTI. Az egyik férfi a megrendelők igényei szerint cseh cégek nevére vásárolt luxusautókat magyar autószalonokban. Az értékes autókat – többek között Porschékat, BMW-ket, Mercedeseket, Audikat – kivitték Csehországba, ahol azokat forgalomba helyezték, és külföldi rendszámot kaptak. Ezután a megrendelők bérleti szerződéssel használták az autókat, majd a fiktív számlákkal magyar számlázási láncolaton átfuttatott járműveket kedvező áron meg is vették.

A bűnbanda dél-alföldi vezetőjétől egy kiterjedt ismerősi kör vásárolta a járműveket, a vevők közé csak ajánlással lehetett bekerülni. A megrendelők között többen születésnapra, karácsonyra, diplomaosztóra vásárolták a luxusautókat. A bűnszervezet tagjai egy ideig a saját nevük alatt üzleteltek, de később már ukrán és magyar strómanok neve mögé rejtőztek. A konstrukcióval a magyar költségvetésnek több mint 500 millió forint kárt okoztak, mert a fiktív számlák közbeiktatásával az értékesítés áfáját nem fizették meg.

Ahogy az a NAV által közzétett videón is látható, a szervezet dél-alföldi pénzügyi nyomozói egyszerre mintegy harminc helyszínen csaptak le a bűnszervezethez köthető ingatlanokra, és foglaltak le bizonyítékokat. Az luxusautókkal kereskedő áfacsaló férfit és két társát a nyomozók bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt őrizetbe vették. Az akcióval a NAV a bűnszervezet működését megszakította, az elkövetők akár húsz év szabadságvesztésre is számíthatnak.