KezdőlapCímlapEgy kapcsolat vége, szakított a Fidesz és az Európai Néppárt

Egy kapcsolat vége, szakított a Fidesz és az Európai Néppárt

Húzták-nyúzták, míg végül több évnyi vita, civakodás után a Fidesz úgy döntött, kilép az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójából. A döntést ma jelenti be Orbán Viktor miniszterelnök.

Novák Katalin tárcanélküli miniszter a Twitteren jelentette be, nem hagyhatják, hogy elhallgattassák az európai parlamenti képviselőiket vagy korlátozzák őket a szavazati jogukban. Ezért az új szabályok elfogadását követően a Fidesz úgy döntött, kilép az Európai Néppárt EP-frakciójából.

Percekkel Novák bejelentése előtt az Európai Néppárt képviselőcsoportja óriási többséggel elfogadta az új eljárási rendet, amelynek értelmében a jövőben nem csak egyes európai parlamenti képviselőket, hanem pártokat is kizárhatnak a soraik közül. Mindezt azok után, hogy több kormánypárti lap is megírta: Orbán Viktor még a mai napon bejelenti a Fidesz távozását a Néppárt frakciójából.

Az Európai Néppárt közlése szerint a tagok felfüggesztéséről és kizárásáról szóló szabályzatot ma délelőtt 84,1 százalékos, elsöprő többséggel fogadták el a pártcsalád tagjai. 148-an támogatták, 24-en (köztük a Fidesz tagjai) ellenezték, négy képviselő pedig nem szavazott. A korábbi szabályzat 2013 óta volt érvényben, de a mostani változtatások nem lesznek visszamenőleges érvényűek. Ez volt egyébként korábban az egyik fő kifogás Novák Katalin Fidesz-alelnök részéről.

– Mivel a jelenleg hatályos szabályok mellett nem tudták keresztülvinni a kizárásunkat, most a szabályokat akarják megváltoztatni – visszamenőleges hatállyal. Érdekes, hogy magukon nem kérik számon a jogelveket, a visszamenőleges hatály tilalmát – idézte Novákot a Blikk.

Gál Kinga, a Fidesz–KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében elmondta, sajnálatos és politikailag elfogadhatatlan, hogy egy naponta több ezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, az EPP-frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait. Orbán Viktor vasárnap Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének azt írta: „ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk.”

A Fidesz tagsága 2019 március végén lett felfüggesztve az Európai Néppártban – amelynek 2000 óta volt a tagja –, s most a magyar kormánypárt 12 EP-képviselője kilép az EPP frakciójából.