KezdőlapBelföldVasárnap délig még kérhető mozgóurna

Vasárnap délig még kérhető mozgóurna

Azok kérhetik, akik egészségi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk miatt nem tudnak személyesen megjelenni a szavazóhelyiségben vasárnap.

Vasárnap délig kérhetnek mozgóurnát azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak vasárnap megjelenni a szavazóhelyiségben. A korábbi választásokon benyújtott mozgóurna-kérelmek a mostani voksolásra nem vonatkoznak, a választópolgároknak újra kell kérniük, ha ismét mozgóurnával szeretnének szavazni.

Mozgóurnával csak az szavazhat, aki szerepel az azt igénylő választópolgárok jegyzékében. Ha kiviszik hozzá, a családtagjai, szomszédai nem szavazhatnak ilyen módon, hacsak korábban nem jelezték ők is, hogy így voksolnának. A pártok, jelöltek nem kérhetik a választópolgárok helyett a mozgóurnás szavazást, és nem is szervezhetik meg azt nekik.

Mozgóurnát kétféleképpen lehet igényelni: a kérelmeket online, ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig lehet benyújtani, de lehetőség van arra is, hogy kézbesítési meghatalmazottal vagy kézbesítővel a választópolgár a szavazás napján délig juttassa el kérelmét a szavazatszámláló bizottsághoz.