2021.09.21
Máté, Mirella
Kezdőlap Címlap Szívfacsaró: barátja holttestét keresi a magyar hegymászó

Szívfacsaró: barátja holttestét keresi a magyar hegymászó

Ki hinné, hogy Zoltán abban az alföldi kisvárosban készül fel a következő nepáli és pakisztáni expedíciójára, ahol a legmagasabb pont a Tisza ötméteres gátja?

Bokasúllyal, hátizsákkal akár százszor is fel s alá fut, hogy könnyebben elviselje majd a hegymászással együtt járó monotonitást. Közben az arcán maszk van, így szimulálja az oxigénhiányt. Zoltán ikerlányai, Luca és Janka már hozzászoktak, hogy apjuk elutazik és olyan magas hegyeket mászik, ahonnan nem mindenki tér vissza. Idén Zoltán öt mászótársát is elragadta a hegy, de őt a tapasztalata és helyzetfelmérése mindig megóvta a bajtól.

– Hétéves barátság fűzött a Harvard egyetem orvos professzorához, Alex Goldfarbhoz, aki az Egyesült Államokban élő hegymászó volt. Elhatároztuk, hogy megmásszuk Pakisztánban a 8051 méter magas Broad Peaket – emlékezett a történtekre Szlankó Zoltán. – De előbb a 6209 méter magas csúcsára akartunk felmenni, hogy a szervezetünk alkalmazkodjon a magaslati levegőhöz. Ám a terepen rengeteg hasadék volt , ezért kockázatos vállalkozásnak tartottam – mondta. Azonban hiába próbálta meggyőzni az amerikai orvost a veszélyekről, ő mindenképpen maradni akart.

– Kértem Alexet, vigyázzon magára, én az alaptáborban megvárom – folytatta Szlankó Zoltán. – Másnap próbáltuk őt rádión és műholdas telefonon elérni, egyiket se vette fel. Nagy valószínűséggel lezuhant, a holttestét azóta sem adta vissza a hegy.

A magyar két, a K2 megmászásával próbálkozó hegymászóval, John Snorryval és Sajid Sadparával előbb drónnal próbált az amerikai nyomára bukkanni, sikertelenül. Másnap helikopter fedélzetéről meglátták Alex holttestét, szétszóródott felszerelését, de családja úgy döntött, a magashegyi teherhordók menjenek fel érte. Csakhogy a vihar miatt ez meghiúsult. Az amerikai családja nem adta fel a reményt, hogy hazájában eltemetheti Alexet. Felkérte Szlankó Zoltánt, hogy térjen vissza a helyszínre és kutassa fel a holttestet.

– A Magyar Expedíciós Társaság Egyesülete vállalta magára a keresés lebonyolítását. Az útra Suhajda Szilárd és Mészáros Csaba kísért el Pakisztánba, ahol négy magashegyi teherhordó csatlakozott hozzánk – folytatta Zoltán.

Indirekt/Blikk