2021.05.06
Frida, Ivett
Kezdőlap Címlap Sokkoló: halálra gázoltak két szürke bálnát a hajósok

Sokkoló: halálra gázoltak két szürke bálnát a hajósok

Kilenc nap alatt négy szürke bálna tetemét is a partra sodorta a víz a San-Fransiscó-i öbölben, közülük kettőt hajó gázolt el.

A fotó illusztráció. Forrás: pxhere

Március 31-én egy 12,5 méteres felnőtt nőstény tetemét találták az öböl Crissy Field nevű szakaszán, egy másik felnőtt nőstényt még múlt szombaton találtak holtan a San Mateo megyei Moss-strandon. Szerdán a berkeleyi jachtkikötőben találtak egy harmadik tetemet, másnap a Marin megyei Muir-strandon egy negyediket. A kaliforniai hatóságok azt közölték, hajó által okozott sérüléseket találtak az elpusztult bálnák közül kettőn, a két további tengeri emlős halálának okát egyelőre nem tudják.

A San Franciscó-i öböl térségben 2019-ben legalább 19 elpusztult bálnát találtak, akkor azt feltételezték, hogy az állatok nem jutottak elegendő táplálékhoz és nem tudták befejezni szokásos éves migrációjukat. A most elpusztult egyedek azonban a hatóságok szerint aggasztó módon hívják fel a figyelmet a fajra leselkedő veszélyekre, annál is inkább, mert partra sodródott tetemek “csak a jéghegy csúcsát jelentik” – adta hírül az Origo.