2021.09.23
Tekla, Líviusz
Kezdőlap Címlap Sírva nyilatkozott: lemaradt a dobogóról Kapás Boglárka

Sírva nyilatkozott: lemaradt a dobogóról Kapás Boglárka

Kapás Boglárka remekül hajrázott, de ez is csak a negyedik helyre volt elég. Németh Nándor 100 méter gyorson a nyolcadik helyen végzett. Telegdy Ádám döntőbe jutott 200 méter háton, míg Cseh László nyolcadik helyen döntős 200 méter vegyesen.

A világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárka negyedik lett a 200 méter pillangó csütörtöki döntőjében. Az UTE 28 éves versenyzője – a megszokottaknak megfelelően – a táv első felében még a középmezőnyben tempózott, majd a második 100-on ritmust váltott és egyre feljebb tört.

Az olimpiai csúccsal első kínai Csang Jü-fejt nem volt esélye utolérni, de a többi riválisát egyre jobban megközelítette, ám végül két amerikai ellenfelét sem érte utol, így 2:06.53 perces idejével negyedikként csapott a célba. Kapás mindössze három századdal maradt el egyéni csúcsától.

Kapás még mosolygósan kezdte az interjút, de aztán kitörtek belőle az érzelmek:

„Azt hittem, az egyik amerikait befogtam, de nem is láttam őket nagyon verseny közben. Jó verseny volt, azt hiszem, mindent kiadtam magamból, alig tudtam kijönni a medencéből…” Majd sírva fakadt a kiváló magyar úszó.

Németh Nándor a nyolcadik helyen végzett a 100 méter gyorsúszás csütörtöki döntőjében. A BVSC 21 éves sprintere ezúttal elmaradt a szerdai elődöntőben felállított 47.81 másodperces országos csúcsától, 48.10-zel csapott a célba. Németh már a legjobb nyolc közé jutással hatalmas bravúrt hajtott végre, ugyanis a klasszikus számban legutóbb éppen Tokióban, az 1964-es játékokon volt magyar döntős, akkor Dobay Gyula hetedik lett.

Telegdy Ádám a csütörtöki elődöntőből bejutott a pénteki fináléba 200 méter háton. A 2019-ben világbajnoki hetedik magyar 1:56.19 perccel futamában másodikként csapott a célba, és eredménye összességében a negyedik legjobb volt. Telegdy mindössze két századdal maradt el az egyéni csúcsától, melyet az idei Európa-bajnokságon úszott a Duna Arénában. A szám fináléját pénteken – közép-európai idő szerint 3.50-kor – rendezik.

A 35 éves Cseh László újabb nappal elhalasztotta a búcsúját, hiszen futamában a negyedik, összesítve a nyolcadik lett 1:57.64-es idejével a 200 méter vegyes középdöntőjében. Cseh elkéepsztő tempóban kezdett, sokáig az első helyen úszott, a végén pedig hatalmas erővel hajrázott és negyedik lett. Az olimpiai döntő lesz pályafutása utolsó úszása.

„Nagyon örülök, hogy döntőbe jutottam, és nagyon örülök, hogy a versenyzőtársaim így gondolkodnak rólam. Nem vagyok már olyan, mint tíz éve, de próbálkozom. Nem tudom, mi lesz a döntőben, az a lényeg, hogy amikor kijövök a medencéből, akkor jól érezzem magam” – mondta Cseh László.

A női 4×200 méteres gyorsváltóban a Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Késely Ajna, Kapás Boglárka összetételű csapat a 7. helyen végzett 7:56.62-es idővel. A számot Kína nyert egészen szenzációs, 7:40.33-as világcsúccsal. A dobogós Egyesült Államok és Ausztrália is világcsúcson belül ért célba.

Indirekt/Blikk