2021.09.23
Tekla, Líviusz
Kezdőlap Belföld Csontvelő-átültetésen esett átt A mi kis falunk sztárjának édesanyja

Csontvelő-átültetésen esett átt A mi kis falunk sztárjának édesanyja

Hónapokig szigorúan ellenőrzött, steril körülmények között kell élnie Ripli Zsuzsi édesanyjának. A szeretett asszonynál néhány hónapja súlyos betegséget állapítottak meg: leállt a csontvelő működése, nem termelte a vér alkotóelemeit.

Hetekig tartó vizsgálatok, majd kezelések, az állandó bizonytalanság után kiderült, a csontvelő-átültetés számára a legjobb megoldás. A beavatkozásnak hála A mi kis falunk sztárja egy kicsit fellélegezhet. A nő testvére vállalta a donor szerepet, a beavatkozás sikeres volt, de Zsuzsi édesanyjának a gyógyulása még egy évig is eltarthat.

– Teljesen nyugodt csak akkor leszek, ha anya teljesen meggyógyult, de ez még nagyon hosszú útnak ígérkezik – mesélte a Blikknek a színésznő.

A mi kis falunk sztárja tudja, a komplikált beavatkozás csak az első lépés, most pedig az egész családnak minden apróságra oda kell figyelnie, ha az édesanyját biztonságban szeretné tudni.

– Itthon is olyan körülmények között éli a mindennapjait, mintha kórházban lenne. Ki kellett alakítani steril szobákat, hiszen nem csak a hálót, de a fürdőt és minden helységet fertőtleníteni kell, amerre megfordul. Minden nap cserélni kell a pizsamát, az ágyneműt, mindent, amit használ, tisztítani kell. Idegenek nem mehetnek be a lakásba, ha ő kijön nagy ritkán egy vizsgálatra, csakis védőruhában és maszkban teheti meg, és ez még nem minden, az ételekre is figyelni kell – sorolta Zsuzsi.

Az orvosok többoldalas leírást készítettek a színésznő számára, hiszen a csontvelő-transzplantációt megelőző kemoterápiás kezelés során annyira legyengítették az édesanyja immunrendszerét, hogy egy apró fertőzés is végzetes lehet. Ez járványhelyzetben különösen nehéz, ám Zsuzsi kijelentette: nem akar félelemben élni, ezért betart mindent szabályt.

Indirekt/Blikk