2021.09.22
Móric
Kezdőlap Címlap Károly 40 éve vette el Dianát: sosem hallott titkok az esküvőről

Károly 40 éve vette el Dianát: sosem hallott titkok az esküvőről

Éppen negyven éve tartották a brit királyi család álomesküvőjét, Károly herceg oltár elé vezette Dianát. Sokan irigyelték az ifjú párt, pedig, mint később kiderült, a meseszerű esküvőt igazából egyikük sem akarta teljes szívvel. Az évforduló kapcsán gyűjtött össze a Blikk érdekességeket, amelyekről kevesen tudhatnak.

12 randi után házasság

Mindenki azt hitte, révbe ér az álompár, ám egyikük sem akarta az esküvőt. Csak tizenkétszer találkoztak a nagy nap előtt. Károly a mostani feleségébe (az akkor már férjezett), Kamillába volt szerelmes, ezért ő és Diana is le akarta mondani a frigyet. A családjaik azonban ezt nem engedték.

Ereklye lett a tortából

A rajongók szemé­ben máig kultikus esemény az esküvő. A napokban árverésre bocsátottak egy szeletet Lady D. és Károly 23 esküvői tortájának egyikéből, a negyvenéves sütemény kikiáltási ára 500 font (211 ezer Ft).

Mesebeli ruha

A menyasszonyi ruha 6000 fontba (akkori árfolyamon 4,3 millió Ft-ba) került. David és Elizabeth Emanuel varrta krémszínű selyemtaftból. Antik csipkével, flitterekkel és tízezer, kézzel felvarrt gyönggyel díszítették, az uszály 7 méteres volt.

Rossz kabala

Bár senki sem látta, szerencsehozó talizmánként egy 18 karátos aranypatkót varrtak a menyasszonyi ruhába, mert Diana nagyon babonás volt – mint később kiderült, nem jött be a kabala, 1996-ban elváltak.

Kiborult a parfüm

A bennfentesek szerint Lady D. nagyon izgatott volt az esküvő napján, pokolian fájt a feje és remegett a keze, így történt meg, hogy magára borított egy egész üveg parfümöt, amelynek az az illatát méterekről érezni lehetett.

Szerelmes üzenet a cipőbe hímezve

Diana cipőjét 542 flitterrel és 132 gyönggyel borították be, a sarok alatt pedig az ifjú pár keresztnevének kezdőbetűit, C (Károly angolul Charles) és D, közéjük pedig szívet hímeztek, ami a hercegné kérése volt.

Két csokor készült

A virágkötő David Longmannek két ugyanolyan menyasszonyi csokrot kellett készítenie az eseményre, mert II. Erzsébet királynő esküvője előtt elveszett a bokréta. Nem szerettek volna ilyen fiaskót.

Kamilla is ott volt az esküvőn

Bár ennek akkor kevesen tulajdonítottak jelentőséget, férje, a lovasezred parancsnoka, Andrew Parker Bowles révén Károly titkos szerelme, Kamilla is ott volt a szertartáson.

Vendégsereg

Óriási eseménynek számított a menyegző, a ceremó­niára 3000 vendég volt meghíva, köztük 31 ország uralkodója, állam- és kormányfője. A televíziós közvetítésnek köszönhetően azonban 750 millióan nézték világszerte a történelmi pillanatokat.

Baki a menyegzőn

Diana a ceremónián a fogadalomtétel során eltévesztette leen­dő férje nevét, „Károly Fülöp” helyett „Fülöp Károlynak” nevezte. Kínos volt a baki, de mindenki úgy tett, mintha nem hallotta volna.

Indirekt/Blikk