2021.07.24
Kinga, Kincső
Kezdőlap Címlap Óriási hír: megvan a hatásos gyógyszer a koronavírus okozta betegség ellen

Óriási hír: megvan a hatásos gyógyszer a koronavírus okozta betegség ellen

A világon sok helyütt, így Magyarországon is használatban van az a szer, mely a brit szakértők szerint jelentősen, akár 35 százalékkal csökkenti a súlyos, lélegeztetésre szoruló betegek halálozását.

Egy szteroidtartalmú szer, a dexametazon lehet az első valóban hatásos gyógyszer a súlyos állapotba került koronavírusos betegek számára – jelentették be hosszas tesztelést követően brit kutatók. A kezelés a lélegeztetőgépre került betegek halálozását 35 százalékkal, azaz több, mint harmadával csökkentette. A készítmény Magyarországon is forgalomban van, ráadásul nem is túl drága – írt a Blikk.

A dexametazon tartalmú szerek gyulladáscsökkentők, a szteroidok egyik csoportjába tartoznak. Elsősorban reumás betegségek okozta gyulladás csökkentésére, daganatos megbetegedések tüneteinek mérséklésére, továbbá autoimmun betegségek kezelésére használják, elnyomja ugyanis az immunrendszert, így csökkentve a fokozott immunválasz okozta problémákat. Ez utóbbi hatása lehet kulcsfontosságú a koronavírusos betegek kezelése során, mivel mérsékelni képes az úgynevezett citokinvihar pusztító hatását, mely lényegében a fokozott immunválasz miatt kialakuló, általános gyulladást okozó, életveszélyes kórkép.

Indirekt/Blikk