2021.10.23
Gyöngyi
Kezdőlap Címlap Nem egységes módon büntetné meg a renitens klubokat az UEFA

Nem egységes módon büntetné meg a renitens klubokat az UEFA

A hétvégén megszólalt Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke, aki úgy nyilatkozott, hogy hiába léptek vissza klubok az Európai Szuperligától, a szerződés köti őket továbbra is. Természetesen az UEFA sem késett sokat a válasszal, Aleksander Ceferin, a szervezet elnöke elmondta, mindenkinek vállalni kell a tettéért a felelősséget.

Viszont az elnök szavai alapján az angol klubok, így a Chelsea, a Manchester City, az Arsenal, a Tottenham és a Liverpool enyhébb szankciókra számíthat. Ezt Ceferin azzal indokolta, hogy időben észbe kaptak, és a szuperliga bejelentése után 48 órával egyből kihátráltak. A legszigorúbb büntetésre a Barcelona, a Real Madrid és a Juventus számíthat, akár ki is zárhatják őket a BL következő szezonjából.

Ceferin amúgy külön köszönetet mondott az angol labdarúgásnak, különösen a szurkolóknak, akik egyből kiálltak a hagyományos kuparendszer mellett, és elévülhetetlen érdemeket szerezte abban, hogy a hat nagy csapat végül lemondta a részvételt.

„Nézzük. Mindenkinek vállalnia kell a következményeket. Nem tehetünk úgy, mintha nem történt volna semmi. De különbséget kell tenni. Az angol klubok ráébredtek a hibára és szinte azonnal visszamondták a részvételt. Egy másik csoportba tartozik az Atlético, az Inter és a Milan, amely egy ideig ugyan töprengett, de végül ők is kiszálltak. És itt van a Real, a Barca és a Juventus, amely még most is kitart az ötlet mellett. De mindenki felelősségre vonható, milyen módon meglátjuk és azt a fegyelmi bizottság dönti majd el. Szerintük a Föld lapos és még mindig létezik a szuperliga. Akár a legszigorúbb büntetést is kaphatják.”

Ceferin még hozzátette, teljesen lenyűgözte az Egyesült Királyság kormányának reakciója. Abban a negyvennyolc órában sokat beszélgetett Johnson miniszterelnökkel és Dowden álamtitkárral. A hozzáállásuk példaértékű volt, és az is, hogy a Dortmund, a Bayern és a Paris SG egyből nemet mondott.

Az UEFA a Bajnokok Ligája reformjával kapcsolatban elmondta, 32-ről 36 indulóra való bővítést a klubtulajdonosok is szívesen látják. Továbbá a topbajnokságból két extra helyet kapnak azok a klubok, amely az elmúlt években jól teljesítettek, de idén nem tudják kiharcolni az indulást. Ennek megfelelően ez a Liverpool és a Dortmund lenne.

„A közös erőfeszítés megmutatta, hogy nem minden eladó, hogy jönnek a milliárdok és fittyet hányunk a hagyományokra. A történelemre, amelyeket mindenki szeret, de van elég pénzem és megveszem. Hozzám közel álló emberek végig hazudtak nekem.”

Indirekt/Blikk