2021.08.04
Domonkos, Dominika
Kezdőlap Belföld Müller Cecília: örülhetünk a nyitásnak, de felelősséggel tartozunk egymás iránt

Müller Cecília: örülhetünk a nyitásnak, de felelősséggel tartozunk egymás iránt

A kormány véglegesítette a 4 millió beoltott elérésekor érvénybe lépő új, a szabályokat tartalmazó rendeleteket.

Müller Cecília elmondta, hogy már 3,6 millió ember megkapta a koronavírus elleni vakcina első adagját. A pandémiát egyre reményteljesebb formában idővel magunk mögött hagyhatjuk – mondta az országos tisztifőorvos.

Emlékeztetett, hogy 600 ezer Sinopharm-vakcina érkezett az országba. Müller Cecília elmondta, sokan dolgoztak azon, hogy meggyőződjenek, hogy ez a szállítmány is jó és használható az emberek beoltására. Hozzátette: a szakemberek az éjszaka folyamán is dolgoztak. A kínai vakcina esetében erős immunválasz alakul ki, de abban bizakodnak, hogy a Sinopharm a különböző variánsokkal szemben is rendkívül hatásos lesz. A magyar védőoltás előállításához is ezt a technológiát alkalmazzák majd.

Szót ejtett az online internetes időpontfoglalásról is. Müller Cecília a fiatalok figyelmét is felhívta, elmondva, csupán 1-2 percet vesz igénybe okostelefonon is a regisztrációt végigcsinálni. Hozzátette: a teraszok megnyitásával az ő védettségük is nagyon fontos.

A WHO európai immunizációs hetéről is megszólalt az országos tisztifőorvos. Idén a koronavírus elleni vakcináció a téma.

Müller Cecília hangsúlyozta, a járvány nem ért véget, továbbra is itt van velünk, valamint ismertette az elmúlt 24 óra járványügyi adatait is. 6443 embert továbbra is kórházban ápolnak, 782-en pedig lélegeztetésre szorulnak. Emlékeztetett, hogy a brit mutáns veszélyesebb, valamint gyorsabb a fertőzőképessége. Az indiai mutánsról a főorvos asszony elmondta, hogy az okozza a legnagyobb problémát és járványt jelenleg Indiában, ám már Svájcban is azonosították. A Magyarországon használt ötféle vakcina egyelőre úgy tűnik, hogy az indiai mutáns ellen is védelmet nyújt, de amíg nincs a hazánkban, addig nem tudni, hogy okoz-e további járványügyi problémákat.

A terasz nyitással kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy továbbra is maszkot kell viselnünk közterületen, a szabályokat pedig be kell tartani, mert továbbra is zajlik. „Örülünk a felszabadult baráti találkozásoknak a teraszokon, de továbbra is felelősséggel tartozunk egymás iránt” – mondta a sajtótájékoztató végén a tisztifőorvos.

Indirekt/Blikk