KezdőlapCímlapMár fizethetünk ropogós, új III. Károllyal is

Már fizethetünk ropogós, új III. Károllyal is

A királyt ábrázoló új fontbankókat fokozatosan fogják bevezetni.

Forgalomba hozták szerdán a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankókat Angliában és Walesben. Az 5, 10, 20 és 50 fontos új bankókon a királyt szemből mutató portré látható, amelynek eredetije egy 2013-ban készült hivatalos fotó.

Az eddig forgalmazott angliai és walesi kibocsátású fontbankók előoldalán a 75 esztendős III. Károly király édesanyja, a 2022 szeptemberében – életének 97., uralkodásának 71. évében – elhunyt II. Erzsébet királynő portréja látható. 

III. Károly a második olyan brit uralkodó, akinek portréja a fontbankjegyeken szerepel, a korábbi évtizedekben ugyanis nem az uralkodók képmása volt látható a papírpénzeken.

A Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott fontbankjegyek eddig sem II. Erzsébet királynő portréját ábrázolták, de mindegyik változat az Egyesült Királyság egészében törvényes fizetőeszköz. Az új ötfontos hátoldalán Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök, a tízesen az 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen, a 20 fontoson J. M. W. Turner XVIII-XIX. századi angol festőművész, az 50-esen a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztelt Alan Turing matematikus portréja látható.

A brit jegybank közölte: a királyi ház útmutatásának megfelelően, a környezetvédelmi és pénzügyi hatások minimalizálása végett csak igen fokozatosan, az elhasználódott régi bankók kivonásának ütemében bocsátja ki a III. Károly képmását ábrázoló új fontbankjegyeket, így a néhai királynő és a jelenlegi uralkodó portréjával ellátott bankók várhatóan hosszabb ideig egyszerre lesznek forgalomban.