2021.06.20
Rafael
Kezdőlap Címlap Hihetetlen, de igaz: több Fradi-játékos lesz az Eb-n, mint Real-játékos

Hihetetlen, de igaz: több Fradi-játékos lesz az Eb-n, mint Real-játékos

A Ferencvárosból heten, míg a Real Madridból hatan lesznek ott az Eb-n, az NB I-et tizenhét játékos képviseli a pénteken este kezdődő kontinenstornán.

A magyar futball erejét jelzi, hogy a Ferencvárost hét futballista képviseli az Európa-bajnokságon, éppen annyi, mint a spanyol bajnokságot megnyerő Atlético Madridot. Ebben a rangsorban több európai topklubot is megelőznek a zöld-fehérek, ami az elmúlt évtizedekben jószerével elképzelhetetlen volt. A világ legnépszerűbb csapatának számító Real Madridból mindössze hatan lesznek ott a kontinenstornán, a Milanból négyen, miközben a Liverpoolt vagy az olasz bajnok Internazionalét egyaránt kilenc, a Barcelonát nyolc játékos képviseli az Eb-n.

Tegyük hozzá, a lista összeállításánál azt vettük figyelembe, ki hol játszott a tavaszi szezonban, azaz melyik csapatból került be az Eb-keretbe. Ilyen például Lovrencsics Gergő, aki távozik a Ferencvárostól, Gareth Bale pedig hivatalosan még a Real Madrid labdarúgója, de az elmúlt idényben a Tottenhamnél játszott kölcsönben. Azt sem árt figyelembe venni, hogy a koronavírus-járvány miatt még változhatnak a keretek.

A legtöbb futballista egyébként a két BL-döntős csapatból, a Chelsea-ből és a Manchester Cityből ment az Eb-re. Mindkét klubot tizenöt játékos képviseli. Őket követi tizennégy futballistával a Bayern München, tizenkettővel a Juventus és tizeneggyel a Dinamo Kijev. Az érdekesség kedvéért megnéztük, az NB I-ből összesen hány labdarúgó lesz az Eb-n. Nos, a Mol Fehérvárból öt, az MTK-ból kettő, az Újpestből, a Paksból és a Mezőkövesdből egy-egy futballista került be hazája válogatott keretébe. A hét fradistával együtt tehát összesen tizenheten léphetnek pályára az Eb-n a magyar élvonalból.

Az összehasonlítás kedvéért megnéztük azt is, mi volt a helyzet 2016-ban. Öt éve az akkori élvonalbeli mezőnyből tizenhárman szerepeltek az Eb-n (hatan az FTC-ből, ketten a Videotonból, továbbá egy-egy játékos a Debrecenből, a Diósgyőrből, a Haladásból, az MTK-ból és a Puskás Akadémiából). Jelentős különbség azonban, hogy akkor tizenketten a magyar válogatottban szerepeltek (a szlovák Stanislav Sesták volt az kivétel), míg jelenleg a magyar mellett négy válogatottnak (ukrán, szlovák, északmacedón, finn) ad játékost az NB I.

Indirekt/nemzetisport.hu