KezdőlapCímlapGyászol a filmvilág! Meghalt Donald Sutherland

Gyászol a filmvilág! Meghalt Donald Sutherland

A M.A.S.H., a Kelly hősei és a Klute hőse hosszú betegség után, 88 évesen hunyt el.

A színész hosszú betegség után, csütörtökön hunyt el Miamiban, 88 éves korában – írja a Variety. Donald McNichol Sutherland 1935-ben született Kanadában. Az Emmy- és kétszeres Golden Globe-díjas kanadai színészt mégis amerikai filmek tették híressé.

Az Emmy- és Golden Globe-díjas színész több mint fél évszázadon keresztül emlékezetesen játszott gonosztevőket, antihősöket, romantikus főszerepeket és mentorfigurákat – így nemrégiben például az Éhezők viadala című sorozat gonosz Snow elnökét.

Sutherland 1995-ben Emmy-t nyert az HBO „X Polgártárs” című filmjéért, és 2006-ban jelölték az „Emberkereskedelem” című Lifetime minisorozatért is. 1978-ban Kanada magas állami kitüntetéssel ismerte el tevékenységét. A legkiválóbb színészek közt tartották számon, még úgy is, hogy soha nem szerzett Oscar-jelölést.

Talán éppen ezt az ellentmondást akarta ellensúlyozni az Amerikai Filmakadémia, amikor 2017. november 11-én  Oscar-életműdíjjal jutalmazták, pályafutásának elismeréséül.

Donald Sutherland temetésén csak a szűk családja fog részt venni. A színészt gyászolja felesége, Francine Racette, fiai Roeg, Rossif, Angus és Kiefer, lánya, Rachel és négy unokája is.