KezdőlapCímlapFoci EB: A spanyolok átléptek a címvédőn, az angolok elbotlottak a dánokban

Foci EB: A spanyolok átléptek a címvédőn, az angolok elbotlottak a dánokban

Vélhetően egy életre megtanulták a spanyolok Donnarumma nevét, aki valamennyi lövésüket, fejesüket védte, de a saját védőjével viszont nem bírt.

A szerb válogatott hosszabbításban szerzett góllal 1-1-es döntetlent játszott a szlovén csapattal a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának második fordulójában. Az első félidőben a szlovénok léptek fel kezdeményezőbben, helyzetekig és kapufáig is eljutottak, de annak ellenére sem született gól, hogy a szerbeknek is voltak lehetőségeik a nagy iramot hozó találkozón.

A második játékrészre más felfogásban, sokkal támadóbban jöttek ki a szerbek, azonban a 60. perc után a szlovénok ismét átvették az irányítást és egy gyors akció végén a 69. percben meg is szerezték a vezetést. Karnicnik szerzett labdát a saját tizenhatosa előtt, s a gyors kontra végén Elsnik bal oldali beadására ő érkezett a hosszú oldalon, majd hat méterről kapásból a rövid sarokba passzolt.

A rivális szinte azonnal kapufát ért el, s bár a folytatásban is igyekezett támadásban maradni, az utolsó pillanatokig minden helyzete kimaradt, akkor azonban egy szöglet után összejött a pontszerzés. A jobb oldalról érkező beadást Jovics négy méterről, középről csúsztatott a szlovén kapuba.

A legutóbb döntős angol válogatott 1-1-es döntetlent játszott a három éve elődöntős dán csapattal a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának második fordulójában. Az angolok ezt a találkozót is nagy iramban kezdték, és ezúttal is hamar, a 18. percben megszerezték a vezetést: Walker az elmélázó dán védő mellett a jobb oldalon szerzett labdát az ellenfél térfelén, lapos beadása Kane elé pattant, aki az öt és felesről, középről a jobb alsó sarokba gurított.

Ezután a dánok letámadtak és igyekeztek zavarba hozni az ellenfél védőit, aminek köszönhetően viszonylag hamar ki is egyenlítettek. A dánok szereztek labdát az angol térfél közepén, majd Hjulmand középről, 28 méterről laposan lőtt, a labdája pedig a jobb kapufáról vágódott a hálóba.

A folytatásban is lendületben maradt a dán válogatott, amely továbbra is nyomást helyezett az angolokra, Foden kapufája révén azonban utóbbiak álltak közelebb az újabb találathoz. A hajrára a szövetségi kapitányok cserékkel frissítettek együttesükön, és bár mindkét kapusnak akadt még védeni valója, az eredmény nem változott. A csoportkör jövő keddi zárásán az angolok a szlovénokkal, a dánok a szerbekkel csapnak össze.

2. forduló:
Szlovénia-Szerbia 1-1 (0-0)
Dánia-Anglia 1-1 (1-1)

Az állás:
1. Anglia    2  1 1 –  2-1  4 pont
2. Szlovénia 2  – 2 –  2-2  2
   Dánia     2  – 2 –  2-2  2
4. Szerbia   2  – 1 1  1-2  1

A spanyol válogatott végig fölényben játszva 1-0-ra nyert a címvédő olasz csapat ellen a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának rangadóján, és két forduló alatt hat pontot gyűjtve továbbjutott a nyolcaddöntőbe.

Nagyon határozottan kezdte a mérkőzést a spanyol válogatott, céltudatosan járatta a labdát, és remek szélsőinek köszönhetően gyorsan helyzetekig is eljutott. A későbbiekben is veszélyesen futballoztak a spanyolok, akik fejesek mellett távoli lövésekkel is próbálkoztak. Donnarumma többször bravúrosan védett, nagy mértékben neki volt köszönhető, hogy az olaszok – akik csak időnként próbálkoztak ellentámadásokkal, és akkor is kevés sikerrel – nem kerültek hátrányba.

A pihenő után sem változott a játék képe, továbbra is a spanyolok irányítottak, kezdeményeztek és alakítottak ki helyzeteket, de az olaszok segítsége is kellett nekik a vezetés megszerzéséhez: egy beadás után a többször irányt változtató labda Calafiori bal térdéről került az olasz kapuba. A spanyol fölényt jól jelezte, hogy a 60. percben 15-1 volt a kapuralövési kísérletek aránya. Az olaszok támadásban nagyon keveset mutattak, a technikai fölényben lévő, nagyon agilisan futballozó spanyolok egyértelműen ellenfelük fölé nőttek.

2. forduló:
Spanyolország-Olaszország 1-0 (0-0)
Horvátország-Albánia 2-2 (0-1)

Az állás:
1. Spanyolország  2   2  –  –   4-0   6 pont – már továbbjutott
2. Olaszország    2   1  –  1   2-2   3
3. Albánia        2   –  1  1   3-4   1
4. Horvátország   2   –  1  1   2-5   1