2023.09.27
Adalbert
Kezdőlap Címlap Foci Eb-botrány: az UEFA-t nem zavarja a müncheni szivárványzászlós provokáció

Foci Eb-botrány: az UEFA-t nem zavarja a müncheni szivárványzászlós provokáció

Ahogy a brüsszeli politika, a jelek szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is kettős mércét alkalmaz. A szervezet ugyanis nem vizsgálja a müncheni Eb-meccsen történt szivárványzászlós esetet. A bajor ügyészség eljárása tart, Bajorország belügyminiszterétől még nem jött válasz a magyar kérdésekre.

A magyar válogatott mindhárom Eb-mérkőzése után vizsgálatot indított az UEFA a magyar szurkolók állítólagos diszkriminatív megnyilvánulásai miatt. A portugálok elleni mérkőzés után homofób transzparensek, a francia válogatott elleni találkozó után rasszista bekiabálások és huhogás címszó alatt – amit egyetlen francia labdarúgó sem tudott megerősíteni–, a müncheni német–magyar csoportmérkőzést követően pedig különböző, stadionon belüli és kívüli diszkriminatív gesztusok miatt. Ezek a vizsgálatok továbbra sincsenek lezárva, és a korábbi UEFA-gyakorlat szerint legalábbis valószínűsíthető, hogy súlyos büntetést kap majd a magyar szövetség.

A német futballszövetségnek ilyesmitől biztosan nem kell tartania a Németország–Magyarország előtt történtek miatt – holott a vendéglátók hangosan kifütyülték a magyar himnuszt, amely közben pedig a pályára szaladt egy hazai szurkoló, aki szivárványos zászlót lobogtatva provokálta a magyar játékosokat. A Nemzeti Sport érdeklődésére ugyanis az UEFA közölte: nem indít vizsgálatot a szivárványzászlós provokáció miatt, további kérdés esetén forduljon a lap a német hatóságokhoz.

Indirekt/NSO