2023.12.09
Natália
Kezdőlap Belföld Szinte visszakaptuk szombattól a régi életünket

Szinte visszakaptuk szombattól a régi életünket

Pénteken meglett az öt és fél millió beoltott, ezzel további enyhítések léptek életbe szombat hajnaltól a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Szinte sehol sem kell már maszkot hordani. Majdnem visszatért a teljes szabadság, csak néhány szabály maradt még.

Tegnap este megjelent a Magyar Közlönyben az újabb lazításokról szóló rendelet, miszerint szombat hajnaltól véget ért a kötelező maszkviselés időszaka a beltereken és a tömegközlekedési eszközökön, illetve eltörölték a vásárlói létszámkorlátozást a boltokban. Negyvenegy nap telt el a legutóbbi enyhítések óta, melyek azután léptek életbe, hogy már 5 millió honfitársunk kapta meg legalább az első oltását. Akkor törölték el többek között az éjszakai kijárási tilalmat és a közterületi maszkviselést is.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló kormányrendelet értelmében ezek az új szabályok mától:

• Az első és talán legfontosabb: mindenhol megszűnik a kötelező maszkviselés, kivéve a kórházakat és a szociális intézményeket. Nyugodtan betérhetünk maszk nélkül is vásárolni bármelyik boltba, és a tömegközlekedési eszközökön is utazhatunk orrunk és szánk eltakarása nélkül. A maszkhasználat viszont senki számára sem tiltható meg, és elővigyázatosságból talán tanácsos is lehet bizonyos esetekben az arcunkra illeszteni a textilt. Különösen igaz ez azokra, akik krónikus betegek, vagy a közvetlen környezetükben valaki nem kapott még oltást.

• További könnyítést jelent, hogy védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, a szálláshelyekre, a szabadidős létesítményekbe és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra: színházba, moziba, hangversenyre.

• Megszűnnek az üzletekre vonatkozó tíz négyzetméterenkénti vásárlói korlátozások, valamint a vásárlók közötti távolságtartási szabályok is.

• A családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.

• Az egyetemek és a főiskolák készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

Fontos, hogy a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás, és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet azokon részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.