2022.06.27
László
Kezdőlap Címlap Elképesztő siker: magyar arany és ezüst férfi 1000 méter kajakban az olimpián

Elképesztő siker: magyar arany és ezüst férfi 1000 méter kajakban az olimpián

Kopasz Bálint és Varga Ádám révén két magyar vághatott neki a K1 1000 méteres döntőjének. Kopasz megnyerte a középfutamát, Varga is vezetett a másik futamban, de végül a 2018-as világbajnok, a portugál Fernando Pimenta ért elsőnek a célba.

Úgy kezdődött, hogy az első rajtot visszalőtték. 250 méternél Kopasz a második, Varga az 5. helyen haladt. Kopasz és Pimenta aztán elléptek a mezőnytől, a magyar féltávnál már az első helyen volt, Varga pedig a harmadik helyre jött fel.

750 méternél még mindig Kopasz vezetett, Varga pedig a harmadik legjobb idővel állt. Kopasz előnye ekkor már majdnem egy hajónyi volt. Kopasz nem lassított, minden erejét beleadva kajakozott. Óriási előnnyel vezetett. Nyert is. Varga peedig a második helyen végzett a királykategóriában. Zseniális idővel, fantasztikus versenyzéssel.

1968 óta az első magyar olimpiai arany ebben a számban. Kopasz Bálint a trónra ért. A magyar kajak-kenu 26. olimpiai aranyát szerezte meg.

„Nagyon erős rajttal indultam, de most nem figyeltem a többieket, pedig általában szoktam. Baromi erős volt a hátszél, aminek azért örültem. Sokat nem jelentett számomra az egy év kiesés, tavaly is jó formában voltam. Erre az időre időzítettük a csúcsformát. Ráadásul a világ eddigi legjobb idejét kajakoztam, ami fantasztikus dolog. Az a 15 év, amit eddig beletettem ebbe, annak a munkája most beérett. Köszönöm mindenkinek, aki segített idáig eljutni” – mondta Kopasz Bálint.

„Nem igazán nekem volt erőm, inkább a többieknek fogyott el. Pimentát nem láttam, csak a németet. Becsuktam a szemem, aztán húztam, ahogy tudtam. Akár a harmadik helyet is aláírtam volna otthon. Boldog vagyok, hogy van két magyarja ennek a számnak, aminek már hosszú évek óta nem volt” – tette hozzá Varga Ádám.

Indirekt/Blikk