2021.09.18
Diána
Kezdőlap Címlap Elképesztő áttörés: beadták az első rák elleni oltást

Elképesztő áttörés: beadták az első rák elleni oltást

Beadták a legelső BioNTech által kifejlesztett rák elleni kísérleti vakcinát egy melanómás betegnek.

A rákos megbetegedések azok a halálos betegségek, amit az emberek egyszerűen képtelenek legyőzni. Ám most úgy látszik a tudomány felül fog kerekedni. Történelmi pillanathoz értünk az orvostudomány életében.

Megkapta a legelső BioNTech által kifejlesztett rák elleni kísérleti vakcinát egy melanómás beteg. Az ellenanyagot egy Libtayo nevű monoklonális antitest gyógyszerrel keverték, amit pikkelysömör kezelésére szoktak használni.A vizsgálatba 120 beteget vonnak be, és értékelik a kombináció, valamint az önállóan alkalmazott egyes hatóanyagok hatásait. A reményt keltő vakcina, ami mRNS-kódolással készült, tumorasszociált antigének fix kombinációját célozza meg, azzal a céllal, hogy erős és pontos immunválaszt aktiváljon a rák ellen – írja a Clinicaltrials arena.

„A BNT111 egy intravénás terápiás rák elleni kísérleti vakcina, amely négy rák-specifikus antigént rögzített és RNS-lipoplex formulációban kerül a szervezetbe” – áll a BIoNTech közleményében. A cég szerint a betegek melanomáinak több mint 90%-a tartalmaz a BNT11-ben kódolt négy tumorasszociált antigén közül legalább egyet.

A BioNTech társalapítója, Özlem Türeci közölte, hogy sikerült bebizonyítaniuk az mRNS-vakcinákban rejlő lehetőségeket a koronavírus ellen, most pedig szeretnék az immunrendszer erejét használni a rákos és a fertőző betegségek ellen is.

Indirekt/ripost.hu