2022.10.03
Helga
Kezdőlap Címlap Egy tanulmány szerint Németország hét éve készül a koronavírus járványra

Egy tanulmány szerint Németország hét éve készül a koronavírus járványra

2013-ban készült az a tanulmány, amiben tudósok modellezték egy tüdőgyulladásos megbetegedést eredményező, levegőben terjedő koronavírus-járvány elterjedésének következményeit. Mindez a német kormány megrendelésére készült.

A tanulmány egy elképzelt járványhelyzetet modellezett, azt mutatta be a német szövetségi parlament képviselőinek, hogy milyen következményekkel járna egy koronavírus elszabadulása a német társadalomra, az ország infrastruktúrájára, gazdaságára – írta meg a Der Standard című osztrák napilapra hivatkozva a napi.hu online portál.

A fiktív eseményekben egy Modi-SARS-nak elnevezett vírus terjedését és hatásait vizsgálták. Az alapot a kétezres évek években kirobbant járvány, illetve az ott előbukkant vírus adta. A Modi-SARS koronavírus lappangási ideje 3 nap volt a szimulációban, s a fertőzöttek az első tünetek megjelenésekor váltak volna a vírus továbbadóivá. A betegek egészen a klinikai tünetek megszűnéséig, a betegség lecsengéséig fertőzőképesek maradtak volna, átlagosan 16 napig. A leghátborzongatóbb a tünetek hasonlósága a modellben leírtak a mostani, valóságos fertőzés tünetei között: a tanulmányban leírtak szerint arra lehet számítani, hogy a vírus által okozott betegség 38 fok feletti lázzal, száraz köhögéssel, az esetek 80 százalékában légszomjjal, a tüdőben röntgenen észrevehető elváltozásokkal, hidegrázással, szédüléssel, hasmenéssel, izomfájdalommal fejfájással járt – írta a napi.hu.

A tanulmány a fenti hasonlóságok mellet azonban komoly eltéréseket is mutat a valósághoz képest. Szerencsére, tesszük hozzá. A 2013-as modell szerint ugyanis annak a vírusnak igen magas halálozási rátája lett volna ezzel szemben a mostani járvány áldozatainak száma töredéke a megjósoltnak.  Bár ez csak ebben az összehasonlításban szerencse, a valóság így is megrendítő az egész világon.