KezdőlapCímlapDöbbenetes: már egy éve, hogy elhunyt Kobe Bryant

Döbbenetes: már egy éve, hogy elhunyt Kobe Bryant

Pontosan egy éve történt az a szörnyű helikopterbaleset, amely megrázta az egész sportvilágot. 2020. január 26-án Kobe Bryant, 13 éves lánya, Giani Maria és további hét ember vesztette az életét a Los Angeles melletti légikatasztrófában.

Pontosan egy éve, helyi idő szerint 9:06-kor a Los Angeles-i John Wayne repülőtérről szállt fel a Kobe Bryantet és a lányát is szállító helikopter. A sűrű ködben a pilóta megpróbált látható magasságba emelkedni, majd hirtelen zuhanni kezdett. 420 méteres magasságban a hegyoldalnak csapódott, s a baleset következtében mindenki szörnyethalt.

„A hír hallatán mindegyik srác a parkettre borult és sírni kezdett” – emlékezett Steve Kerr, a Golden State Warriors edzője, aki éppen gyakorlást vezényelt a csapatának. „Tíz percig nem történt semmi, csak mindenki bámult maga elé. Ez volt életünk legrosszabb pillanata. Nem hiszem, hogy bárki is valaha elfelejtené azt a napot.”

Nem csak az Egyesült Államokban, de szerte a világon megemlékezések egész sora tisztelgett az egykori zseni emléke előtt. Vanessa Bryant, a kosaras felesége azonban idén megkért mindenkit, hogy ne legyen megemlékezés. A fájdalmas emlékeket nem akarja nyilvánosan felszakítani. A volt feleség arra kért mindenkit, csendben tisztelegjen az ötszörös NBA-bajnok emléke előtt.

2016. április 13-án, 37 évesen és 234 naposan játszotta karrierje utolsó meccsét a Utah Jazz ellen megnyert meccsen. Bryant búcsúmeccsén több mint 42 percet töltött a pályán és 60 pontot szórt az ellenfélnek. 1996-tól összesen 1346 meccsen szerepelt, 33 643 pontot szerzett. Két NBA-döntőben választották a legértékesebb játékosnak, 18-szor szerepelt az All Star-gálán. A pekingi és a londoni olimpián is aranyérmet nyert.

A játékos karrierje után sem állt le a Fekete Mamba. A kosárlabda nagykövete lett. A halála is inspirálta a Los Angeles Lakerst, hogy tíz év után, LeBron James vezérletével ismét bajnoki gyűrűt nyerjen. Már 2013-tól egy alapot működtetett, amely technológia fejlesztésekkel, adatelemzők munkájával segítette a fiatalok fejlődését.

„Utánozd Jordant, legyél a legjobb. A legfontosabb, amit most teszek, hogy segítsek másoknak a sikerben” – hirdette a Fekete Mamba. A Bryant-Stiebel cég mára közel kétmilliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

2018-ban készített filmje, a Kedves Kosárlabdázó az akadémia által díjazott alkotás lett: „Olyan ember, aki képes olyan történeteket készíteni, amelyek inspirálják a gyerekek álmát. De nem csak álmodozik, hanem mindent megtesz azért, hogy az álmok valóra váljanak.” Kobe már mindenki elméjének része. „A lelke mindig ott lesz” – foglalta össze minap a kosaras filozófiáját Magic Johnson. Kobe él.

Indirekt/Blikk