2024.03.01
Albin
Kezdőlap Belföld Családi házad van? Figyelj a járdád tisztaságára, mert különben fizetheted a büntetést

Családi házad van? Figyelj a járdád tisztaságára, mert különben fizetheted a büntetést

A ház előtti járdák csúszásmentesítése az ingatlantulajdonosok felelőssége, különben baleset esetén kártérítést kell fizetniük.

Az éjszakai fagyok és a változó halmazállapotú csapadék miatt a lakás- és családi háztulajdonosoknak fel kell készülniük a járdák csúszásmentesítésére. Ha nem teszik meg, és valaki megsérül az ingatlanuk előtt, akkor ők felelnek a kártérítésért, sőt, büntetőjogi következményekkel is számolniuk kell. Ráadásul az előrejelzések szerint az előttünk álló időszakban is lehet még bőven tennivalója az ingatlantulajdonosoknak.

Bár az önkormányzatok felelnek a közutak és közterületek fenntartásáért, mégis előírhatják – és gyakran elő is írják -, hogy az ingatlantulajdonosoknak kell eltakarítaniuk a havat az ingatlanuk előtti járdaszakaszról és gondoskodniuk kell annak csúszásmentes állapotáról.

A hótakarítás és a jégmentes járda biztosítása tehát gyakran az ingatlantulajdonos feladata. Az önkormányzati rendeletek szerint ez jogi felelősséggel jár. Ha valaki megsérül az ingatlan előtti veszélyes járdán, a tulajdonos köteles a kárt megtéríteni. Bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonható.

A jogi felelősség mellett az ingatlantulajdonosoknak milliós nagyságrendű kártérítési összegekkel is számolniuk kell, ha valaki megsérül az ingatlanuk előtti jeges járdán – erre számos szakmai felületen felhívják a figyelmet a kártérítésre szakosodott jogászok. A hó- és jéghelyzet kezelése pedig nem csak a családi háztulajdonosok, hanem a társasházak albetét-tulajdonosainak is kötelessége.

Ugyanakkor nem árt azt tudni, hogy nem a közös képviselő feladata a hó eltakarítása és a járdák biztonságossá tétele. A társasházakról szóló törvény ugyanis elsősorban a társasház képviseletére és a közös költséggel kapcsolatos ügymenetre terjed ki, de nem írja elő a hó eltakarítását és a csúszásmentesítést.

Azonban a lakóközösség megállapodhat arról, hogy ezt ki végzi, de figyelni kell arra, hogy ez törvényileg megfelelő alvállalkozói szerződésben legyen rögzítve, különben a felelősség áthárítása miatt a lakókra hárulhat a kártérítés.

A csúszásmentesítés során nem ajánlott sót használni, mivel ez károsíthatja a növényeket, a cipőket, az autógumikat és alvázakat, a kerékpárgumikat, az aszfaltot és a betont, valamint a háziállatok mancsait is. Alternatív megoldások lehetnek például a homok, a sóder, a faforgács, a fahamu, a morzsolt nád és a gránitkő-zúzalék is.