KezdőlapBelföldAzért a víz az úr! Rekord vízállással tetőzött hétfőn a Rába

Azért a víz az úr! Rekord vízállással tetőzött hétfőn a Rába

Az országban jelenleg 912,4 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 10,42 kilométeren a legmagasabb, vagyis harmadfokú.

A vízügy csaknem négyszáz szakemberét mozgósította a Rába menti árvízi védekezéshez az ország egész területéről; Körmendnél hétfő este a valaha mért legmagasabb vízállás szintjén tetőzött a folyó – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Szombat este és éjjel a Rába vízgyűjtőjén is rendkívül heves zivatarrendszer haladt végig, amelyből rövid idő alatt rendkívüli mennyiségű csapadék zúdult le.

Hangsúlyozták, hogy a következő napokban számottevő csapadék várható elsősorban az osztrák területeken, illetve a Tisza vízgyűjtőjén is. Az országban jelenleg 912,4 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 10,42 kilométeren a legmagasabb, vagyis harmadfokú.

A Duna vízszintje Budapestnél a szombati tetőzés óta már 26 centimétert csökkent, ugyanakkor a lassú apadás miatt továbbra is marad a magas vízállás; Baján még hétfőn, Mohácsnál pedig kedden várható a tetőzés.

A közlemény szerint a Murán kialakuló árhullám Letenyénél várhatóan a másodfok szintje körül tetőzik, a Dráván az első fok szintjét meghaladó vízállások várhatóak a következő időszakban. A Tarnán a vízgyűjtőt érintő eddigi, illetve hétfői csapadék hatására újabb árhullámok alakultak ki, Tarnaörsnél várhatóan újra a másodfok szintje fölé emelkedik a vízállás. A Zagyván az első fok fölötti, a Sajón pedig a másodfokot megközelítő vízállásokra van kilátás.