2022.09.30
Jeromos
Kezdőlap Bűnügy Döbbenetes: halálra szúrtak egy magyar lányt Londonban

Döbbenetes: halálra szúrtak egy magyar lányt Londonban

Élete egyik legfontosabb pillanatára, a konfirmációra (keresztségi szövetség fiatalkori megerősítése) készült az Anglia északi részén található Bradford városában élő B. Borbála, aki a helyi egyházi élet egyik kiemelkedő alakja volt. A templomi ünnepi eseményre azonban már nem kerülhetett sor: a 24 éves lányt vasárnap hajnalban holtan találták a lakásában.

A gyilkossággal egy 23 éves, lengyel származású fiatalembert gyanúsítanak. A Paul becenevű férfi késelte halálra Borit, de egy másik, 21 esztendős lányt is súlyosan megsebesített.

A tragikus sorsú magyar lány több mint három éve volt a Bradfordi Székesegyház közösségének létfontosságú tagja, előtte diákmunkásként tevékenykedett a plébánián. Jelenleg pedig az egyik általános iskolában dolgozott pedagógusként.

„Bori mélyen elkötelezett keresztény volt, és a templomban kereste a felszentelés lehetőségét. Most vasárnap, november 28-án lett volna a konfirmációja” – tudatta az egyházi közösség. Arra kérnek mindenkit, imádkozzanak és gyújtsanak gyertyát a lányért és a tragédia másik érintettjéért.

– Bori az egyik legönzetlenebb és legnagylelkűbb ember volt, akivel valaha találkoztam. A vallási élet minden részében részt vett, különösen támogatta és kedves volt a kóristáinkkal. Örömet hozott az emberek szívébe a keresztény hitével, borzasztóan tragikus, hogy elvették tőle a most vasárnap esedékes konfirmációját – tette hozzá az áldozat egyik barátja, Alex.

– Bori egy vibráló fény volt, aki megvilágította mindenki életét. Áldott, aki ismerhette őt. A halálával az életünk sötétebb lett – ezekkel a szavakkal búcsúzott Boritól egy angol barátnője, Jenni.

A 23 éves gyilkos, S. Zbigniew is megbecsült tagja lehetett a városnak: korábban teológiát és filozófiát tanult Ausztráliában, augusztus végén pedig egy mosolygós képpel tudatta: sikerült diplomát szereznie a bradfordi egyetem politika szakán. Pszichésen mégsem lehetett túl stabil: februárban azzal került be az angol híradásokba, hogy 100 kilométert sétál le azért, hogy felhívja a figyelmet az elviselhetetlen fülzúgására, ami rengeteg embert gyötör az országban. A betegsége alig több mint egy éve kezdődött, amikor megmagyarázhatatlan magas hangokat kezdett hallani a bal fülében, a zajok pedig később átterjedtek a másik hallószervére is.

„Nagyon megterhelő időszak volt számomra. A fülzúgásom olyan hangos lett, hogy nem tudtam másra koncentrálni. Annyira elviselhetetlen volt, hogy az egész életemre hatással lett” – nyilatkozta a férfi.

Indirekt/Blikk