2023.05.29
Magdolna
Kezdőlap Belföld Vigyázat: pokoli hőség lesz ma is

Vigyázat: pokoli hőség lesz ma is

Fokozódik a kánikula, ezzel együtt sajnos az aszály is. Szombaton érkezhet némi változás.

Derült vagy legfeljebb gyengén gomolyfelhős, napos, csapadékmentes idő valószínű. A keleti, északkeleti szél csak kevés helyen élénkülhet meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30-36 fok között alakul.

Az OMSZ a citromsárga jelzést adott ki 16 megyére, illetve Budapestre a forróság miatt.

A napi középhőmérséklet az északi, északkeleti országrész és az Alpokalja kivételével többfelé 25-26, főként a Dél-Alföldön, a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti részén, illetve városi környezetben helyenként 27 fok körül várható.

Este túlnyomóan derült, száraz időre készülhetünk. A keleties szél jobbára mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16-22 fok között valószínű, de a hidegre érzékeny részeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

A hétvégi légörvény nagy területre hozott jelentős csapadékot hazánkba, de egyes térségek kimaradtak még ebből is. Az aszály csak kissé mérséklődött, és a héten újra erősödik majd, hiszen nem várható további eső.

Jelenleg fronthatás nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire, különösen a kisgyermekekre és idősekre. Fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál.

Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal.