2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Vigyázat: brutális hideg tör ránk, holnap mínusz 15 fok is lehet

Vigyázat: brutális hideg tör ránk, holnap mínusz 15 fok is lehet

Kedden az extrém hideg miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, mivel a hőmérséklet -15 °C alá csökkenhet.

Hétfőn túlnyomóan derült, napos, csapadékmentes idő várható. A nyugati határ közelében lehetnek eleinte még erősen felhős vagy borult területek, de legkésőbb délelőttig ott is megszűnik a csapadék, és kiderül az ég. Az északkeleti szél a nap első felében a Tiszántúlon még időnként megélénkülhet, majd mindenütt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1, +1 fok között alakul, de az északkeleti határnál csupán -2, -6 fok várható. Késő estére általában -12 és -4 fok közé csökken a hőmérséklet, de néhol – főleg a hóval borított tájakon – jóval hidegebb lehet.

Az éjszaka második felében észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, miközben a déli országrészben végig derült marad az ég, azonban csapadék még nem várható. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -15 és -2 fok között alakul, de a hóval fedett – elsősorban az északkeleti határ menti – tájakon -15 foknál is hidegebb lehet.

Kedden észak, északnyugat felől szakadozott felhőzet húzódik fölénk, de a déli megyékben több órára kisüt a nap, majd ott is megnövekszik a felhőzet. Számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű, legfeljebb helyenként valószínű hószállingózás. Este nyugaton havas eső, ónos eső sem kizárt. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A csúcsérték -5, +4 között alakul. Kedden az extrém hideg miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, mivel a hőmérséklet -15 °C alá csökkenhet.

Szerdán többnyire erősen felhős idő várható, A Dunántúlon lesz vékonyabb a felhőzet, ott lehet nagyyobb felszakadozás. Északkeleten, keleten néhol lehet hószállingózás, kisebb havazás, a Dunántúlon havas eső. Időnként megélénkül az északnyugati szél. A minimum-hőmérséklet általában -5 és +1 fok között várható, de a kevésbé felhős, szélcsendes, havas tájakon ennél hidegebb lesz. A csúcsérték többnyire 1-6 fok között alakul, északkeleten azonban néhol gyengén fagyhat napközben is.

(met.hu)