2021.11.30
András, Andor
Kezdőlap Belföld Végre kimondták: az élelmiszerek nem terjesztik a koronavírust

Végre kimondták: az élelmiszerek nem terjesztik a koronavírust

Hatékony az idősek érdekében elrendelt látogatási és intézményelhagyási tilalom az idősek otthonaiban – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília hozzátette: jelenleg 60 idősek otthonát érinti a koronavírus-fertőzés, ahol 707 lakó igazoltan pozitív, a járvány második hullámában pedig eddig 55-en gyógyultak meg.

Azt mondta, az 1600 magyar intézményben százezer ápoltat gondoznak, ám az intézményeknek csak a négy százalékába jutott be a vírus.

A tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy az egészségi állapot karbantartása érdekében figyelni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra, így a napi gyümölcsfogyasztásra és a szabad levegőn való, heti többszöri tartózkodásra.

Közölte: a csütörtökön elhunyt 33 ember közül a legfiatalabb 20 éves volt, aki gyorsan zajló, súlyos megbetegedésben szenvedett.

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján arról is szó volt, hogy az élelmiszerek nem terjesztik a vírust.

Bognár Lajos kifejtette, nemzetközi szerveztek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő.

Kiemelte: az otthoni ételkészítés során fontos betartani az általános higiéniai szabályokat, az élelmiszerek hőkezelése ugyanis megöli a vírust, amely 60 Celsius-fok felett elpusztul, így már pár perces forralás, illetve sütés is fertőzőképtelenné teszi.

Indirekt/Blikk