2021.09.23
Tekla, Líviusz
Kezdőlap Belföld Teljesen maga alatt van az oltás elutasítása miatt olimpiáról lemaradó magyar kajakos

Teljesen maga alatt van az oltás elutasítása miatt olimpiáról lemaradó magyar kajakos

Miközben napról napra újabb és újabb magyar sportolók érkeznek meg Japánba, az Ausztriából honosított világbajnoki bronz-, Európa-bajnoki ezüstérmes szlalomkenus, Schmid Julia – aki már július eleje óta a helyszínen készült a tokiói olimpiára – hétfőn megtörten, feldúltan tért haza Bécsbe. A 33 éves sportoló most sem hiszi el, hogy megfosztották ötkarikás álmaitól, miután a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a játékok előtt nem sokkal úgy döntött, csak a koronavírus ellen védett sportolók vehetnek részt az eseményen.

A MOB szombaton szűkszavú közleményben jelezte, hogy Schmid Julia nem vállalta a koronavírus elleni oltást, inkább lemondott az olimpiai indulásról. Ez alapján úgy tűnik, nem akarta a vakcinát. Oltásellenes?

– Egyáltalán nem! Sőt, éppen ellenkezőleg! Egy bécsi klinikán dolgozom állatorvosként, tisztában vagyok vele, mennyire fontos a vakcina.

Akkor? Az elmúlt hónapokban nem volt lehetősége beoltatni magát?

– Viszonylag későn szereztem meg a kvótát, sok versenyen vettem részt, és amikor lett volna lehetőségem oltatni, migrénes fejfájással küzdöttem, hánytam, ágyhoz voltam kötve. Mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem tette kötelezővé a vakcina beadását, és ekkor még a MOB-nál sem volt szó erről, július elején nyugodtan utaztam el Japánba edzőtáborozni. A terv az volt, hogy a tokiói játékok után beoltatom magam.

Csakhogy július 9-én, két héttel a megnyitó előtt a MOB kötelezővé tette a vakcinát…

– Nem értettem ezt a döntést. Hét nappal a viadal előtt kaphattam volna meg az első adagot, amiről tudjuk jól, még nem biztosított volna semmilyen védettséget az olimpia idejére, Viszont, a mellékhatások veszélyeztethették volna a szereplésemet, én pedig ezt nem akartam kockáztatni.

Hogyan értesítették a döntésről?

– Bő egy hete, e-mailben. Azt írták, Tokióba szállítanak nekem egy adagot, majd szombaton felkerestek a MOB képviselői a hotelban. Bíztam benne, hogy hallgatnak rám, az észérvekre, de azt a választ kaptam, vagy elfogadom most a vakcinát, vagy mehetek haza. Nem én döntöttem úgy, hogy lemondok a szereplésről, kényszerhelyzetbe hoztak.

Harminchárom évesen először szerepelhetett volna olimpián, miután a szakága bekerült az ötkarikás programba. Túl lehet lépni a csalódáson, hogy mégsem indulhat Tokióban?

– Még mindig nem akarom elhinni, hogy összezúzták az olimpiai álmomat. Összetörtem, elveszettnek érzem magam. Egy olimpiai szereplés mögött valójában nem egy-két év munkája van. Én tíz esztendeje gyakorlatilag napi kétszer edzem a civil munkám mellett. Nagyon nehéz ezt megemészteni.

Indirekt/Blikk