2023.03.25
Irén, Írisz
Kezdőlap Belföld Szép kis március 15-e: szakad a hó az országban

Szép kis március 15-e: szakad a hó az országban

Úgy látszik, nem telhet el a márciusi nemzeti ünnepünk havazás nélkül. A legmagasabb hegycsúcsunk pillanatok alatt kifehéredett, de az ország több pontján is havazik, ráadásul délután már nem csak a magasabban fekvő tájakon számíthatunk havazásra.

Észak-északnyugat felől folyamatosan áramlik fölénk a hideg, melynek meg is lett az eredménye: a kiterjedtebb csapadékmezővel karöltve egy óra leforgása alatt fehér kabátba öltözött a Kékes. Jelenleg fél fokot mutatnak a hőmérők.

A magasabb területeken, elsősorban hegycsúcsainkon 5-10 centis, néhol akár ennél vastagabb hótakaró is kialakulhat, de a keleti részeken később síkvidéken is átválthat az eső havas esőbe, hóba. A Duna vonalától keletre mindenesetre semmiképp se hagyjuk otthon esernyőinket, ha útnak indulunk.

Vezessünk óvatosan, a csapadékos időben rossz látási viszonyokra, vízátfolyásokra készülhetünk! – írja az Időkép.

A Metfigyelő Facebook-oldalára feltett fotók is azt mutatják, hogy újra téli világ köszöntött be az ország legmagasabb pontján.

De nemcsak a Mátrában, a Bükkben is havazik és Bánkúton is kezd kifehéredni a táj. A Metnet azt írja, hogy a nap folyamán egyre lejjebb kúszik majd a hóhatár, délután az Alföld északi részén síkvidéken is megjelenhetnek majd a hópelyhek.