2022.06.25
Vilmos
Kezdőlap Belföld Sokkoló előrejelzés: 10 év múlva nem fürödhetünk a Balatonban

Sokkoló előrejelzés: 10 év múlva nem fürödhetünk a Balatonban

A Balaton vízszintje egyre sekélyebb, ezáltal elveszíthetjük Magyarország kedvenc tavát.

A sokak által közkedvelt „magyar tenger” vízszintje az utóbbi időkben egyre jobban csökkent: jelenleg 4 százalékkal van a maximális érték alatt, fél éve pedig a húsz centiméteres csökkenést is meghaladta.

Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa megosztotta az InfoRádióban, miszerint az a lehetőség sincs kizárva, hogy a Balaton vize tovább csökken, s a tó akár 20-30 centiméterrel is sekélyebb lehet.

A legrosszabb forgatókönyvre is fel kell készülni, hiszen bekövetkezhet akár az is, hogy 10-15 év múlva romlik a tó vízminősége, így már lehetetlen lesz benne lubickolni.

Ez igen nagy érvágás lenne, hiszen nemcsak a magyarok, de a külföldiek közkedvelt üdülőparadicsoma is a Balaton. Az is elképzelhető, hogy megoldódik probléma a vízháztartásnak köszönhetően, így nem kell attól tartani, hogy elveszítjük kedvenc tavunkat.

A szakértő azt állítja, a probléma most azért került elő, mert túlstabilizálták a Balaton vízszintjét, aminek a hátterében gazdasági és turisztikai érdekek állnak – írja a 24.hu.