KezdőlapCímlapNapi hétezer lépést tesz meg a cellájában a Kínában raboskodó magyar zenész

Napi hétezer lépést tesz meg a cellájában a Kínában raboskodó magyar zenész

Diplomáciai offenzívába kezdett a külügyminisztérium a kanadai-magyar kettős állampolgár, Michael Kovrig szabadon engedése érdekében. Eddig sikertelenül, a magyar illetékesek diplomáciai huzavona miatt eddig nem tudtak segíteni az ezer napja egy kínai börtönben raboskodó férfin.

A Blikk szerint a pekingi magyar nagykövetség próbálta felvenni a kapcsolatot Kovriggal. A helyi hatóságok azonban ezt nem engedélyezték, vélhetően azért, mert Kínában nem ismerik el a kettős állampolgárságot.

Keresték a külügyitárca sajtóosztályát, hogyan próbálnak eljárni Michael érdekében, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

A férfit kémkedéssel vádolják, családja, barátai és a kanadai kormány szerint azonban ártatlan. Mint arról korábban beszámoltunk, Michael Kovrig volt diplomatát és Michael Spavor üzletembert 2018 végén vették őrizetbe Kínában, nem sokkal azután, hogy Vancouverben a kanadai hatóságok elfogták Meng Van-csout, a Huawei pénzügyi igazgatóját, a kínai óriásvállalat alapítójának lányát. Menget az amerikai kormány azzal vádolja, hogy megsértette az Irán-ellenes szankciókat. Kína elutasítja, hogy Meng miatt tartóztatták le a két kanadait, ugyanakkor kijelentették: súlyos következményekkel számolhat Kanada, ha nem engedik szabadon a volt pénzügyi igazgatót.

Miközben az USA és Kína tulajdonképpen egy nyílt kereskedelmi háborút folytat, Kovrig lassan három éve egy kínai börtönben raboskodik.

Kovrig húszas évei nagy részét Budapesten töltötte, angolul tanított és a magyar Bankrupt nevű zenekarban énekelt. A bandával egészen letartóztatásáig tartotta a kapcsolatot. A zenekar tagjai nem felejtették el Michaelt, nemrég egy nemzetközi közösségi videóklippel rukkoltak elő. Négy kontinens 15 országából több mint 60-an videóban kérik – többek között a volt diplomata felesége és húga is – a döntéshozóktól: engedjék szabadon Michaelt!

– Michael hiányát nehezen viseli a családja, évek teltek el az utolsó találkozás óta – kezdte a Blikknek Sarkadi Balázs, a Bankrupt nevű zenekar frontembere.

– Feleségével, testvérével körülbelül három havonta tud levelet váltani. Ezer napja raboskodik, de március óta nem hallottak róla. Korábbi üzeneteiből az derült ki, hogy nagyon nehezen viseli a magányt. Az első hat hónapban magánzárkában tartották, egy szűk cellában, ahol éjjel-nappal égett a lámpa. Csupán egy alkalommal engedélyeztek neki egy 15 perces telefonbeszélgetést a családjával tavaly októberben, mert az édesapja beteg lett. Ekkor hallott először arról is, hogy pandémia van. Most már vannak cellatársai, akikkel tud pár mondatot váltani, hiszen folyékonyan beszél kínaiul. Nem hagyja el magát, naponta 7000 lépést tesz meg, hogy fitten tartsa magát, emellett fekvőtámaszozik, olvas – mesélte a férfi.

Balázs reméli, a kanadai konzul által eljut a videó híre Michaelhez is, felesége szerint ugyanis az összefogás tartja benne a lelket.

– Szeretnénk, ha minél többen hallanának Michaelről, aki egyértelműen egy hatalmi játszma áldozata. Folyamatosan követjük a híreket, mindent tudni szeretnénk arról, hogyan halad Michael ügye. Kína egyértelmű utalásokat tett arra, hogy amennyiben Menget elengedik, úgy mindkét börtönbe zárt Michael előtt megnyílik az út a szabadon bocsátás felé.

Indirekt/Blikk