2024.02.29
Elemér
Kezdőlap Belföld Orbán Viktor: a nagy megpróbáltatás még előttünk van

Orbán Viktor: a nagy megpróbáltatás még előttünk van

Nagypénteken sem maradt el a szokásos kormányfői interjú a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor a koronavírus járvánnyal kapcsolatban elmondta, a felkészültség a kulcsa, hogy elkerülhessünk egy olaszországi tragédiát.

Amikor nagy terhelés alatt leszünk, 7500-8000 intenzív ágy és lélegeztető készülék kell majd – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a közrádiónak adott interjúban. Normálisan 2000 ilyen készülék van az országban, “ezt kell felfuttatni és személyzetet is biztosítani, akik tudják ezt kezelni.”

Ez az a felkészültség többek között, amire szükség van ahhoz, hogy Magyarország ne kerüljön olyan helyzetbe, mint az olaszok vagy a spanyolok.

Eredményként értékelte, hogy a járvány lassan terjed, hiszen ez volt a cél, mivel magát a járványt elkerülni nem is lehetett. A lassítással lehetőség van arra, hogy az egészségügyi rendszer felkészüljön arra, ami majd jön. „De a nagy megpróbáltatás, az igazi teszt az előttünk van.” – mondta a kormányfő majd kiemelte, hogy arra számít, hogy az orvosok és ápolók 20 százaléka kapja majd el a vírust.

Orbán Viktor szerint a jó taktika rész, hogy figyelik a környező országokat, ahol a járvány sokkal előbb kezdődött, és azokat a tapasztalatokat felhasználva lehet a magyar stratégiát alakítani: “van egy nagy méretű laboratóriumunk, Ausztria, ahol minden korábban jelentkezik”, mondta a miniszterelnök, aki elárulta, hogy külön csoporttal figyelteti a szomszéd országot, “nézem, mi jött be az osztrákoknak és mi nem”.

A nagypénteki interjú végén Orbán Viktor beszélt arról is, hogy tudja, különösen nehéz az embereknek a mostani ünnepi időszak: „Azért él az ember, hogy lássa a gyerekeit. Az én koromban meg idősebbek már nem tűznek ki nagy ambíciókat, hogy mik akarnak lenni az életben”, az unokáikat, gyerekeiket akarják látni, ennek kiemelt időszaka a húsvét. „Ez most nincs … erről le kel mondani, nem tudok semmi biztató mondani, próbáljuk meg elfogadni, hogy ez a húsvét másmilyen lesz, mint amilyenek eddig voltak.”

Indirekt/Index