2022.11.28
Stefánia
Kezdőlap Belföld Mi történhetett: teljesen leállt Magyarország második legnagyobb erőműve

Mi történhetett: teljesen leállt Magyarország második legnagyobb erőműve

Ma reggel hirtelen nullára csökkent a Mátrai Erőmű teljesítménye, feltehetőleg egy nem tervezett leállás állhat a háttérben. Súlyos következményekkel járhat az erőmű kiesése, ugyanis Paksi Atomerőmű 1. blokkja is épp karbantartás alatt van, így jelenleg a mai napon hazai áramellátásban kiemelkedően magasra ugrott az import aránya.

Hétfő délelőtt 10 óra körül állt le Magyarország második legnagyobb erőműve, a Mavir adatai szerint a 950 MW teljesítésre képes erőmű működése, vasárnap hajnaltól, több mint 500 MW-ról fokozatosan csökkent, majd a mai napon elérte a nullát.

A hirtelen jött leállásról, sem előzetesen, sem most nem adott ki információkat a Mátrai Erőmű, így a feltehetőleg egy nem tervezett eseményről van szó.

Különösen nehéz jelenleg Magyarországi helyzet, ugyanis Paksi Atomerőmű blokkjai közül éppen ma, az augusztus 5.-ei leállása ótaszeptember 26.-án indulna újra az 1. blokk, azonban a Portfolio szerint még nem működik. Az áramellátás helyzetét tovább rontja a borús idő, ami miatt naperőművek termelése is rendkívül alacsony. A jelentés szerint mai napon alig haladta meg az 500 MW-ot. Ebből adódóan óriási igény van külföldi behozatalra, így jelentősen felszökött az import mennyiség aránya, jelenleg 40 százalék körül alakult a hazai villamosenergia-felhasználáson belül. A Mavir adatai szerint Magyarországra, Szlovénián, és Horvátországon kívül, minden szomszédos országból érkezik áram.