KezdőlapBelföldEllenzéki országgyűlési képviselőket fosztottak meg a mentelmi joguktól

Ellenzéki országgyűlési képviselőket fosztottak meg a mentelmi joguktól

Több momentumos országgyűlési képviselőnek is felfüggesztették a mentelmi jogát, egy DK-s politikusnak pedig a tiszteletdíját csökkentették a parlament hétfői ülésén.

A mentelmi bizottság javaslatára a parlament 178 igen szavazattal, egyhangúlag felfüggesztette Fekete-Győr András (Momentum) mentelmi jogát. A Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt kérte a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mivel a Momentum politikusa egy 2018-as Kossuth téri tüntetésen a rendőrök közé dobott egy pirotechnikai eszközt.

Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke elmondta, közvádas ügyről lévén szó, a testület egyhangúlag javasolta a mentelmi jog felfüggesztését.

Fekete-Győr András azt mondta, az új politikai generáció tagjai mindenkor vállalják a felelősséget tetteikért, nem bújnak a mentelmi jog mögé, nem akadályozzák a magyar hatóságok munkáját, ezért mentelmi joga felfüggesztését kéri.

147 igen és 24 nem szavazattal a parlament ugyancsak felfüggesztette a DK-s Hegedüs Andrea mentelmi jogát. A Miskolci Járásbíróság egy magánvádas rágalmazási ügyben kérte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, mivel Hegedüs Andrea 2020-ban egy sajtótájékoztatón választási visszaéléssel vádolta Miskolc korábbi fideszes vezetőit. A mentelmi bizottság elnöke a mentelmi jog felfüggesztését javasolta, mert a DK-s politikus a sajtótájékoztató idején még nem országgyűlési, hanem önkormányzati képviselőként tevékenykedett.

A Kecskeméti Járásbíróság kérésére – a mentelmi bizottság javaslata ellenére – a parlament nagy többséggel felfüggesztette a Momentum három képviselőjének, Orosz Annának, Hajnal Miklósnak és Tóth Endrének a mentelmi jogát ugyanabban a magánvádas rágalmazási ügyben. Hargitai János azért javasolta a politikusok mentelmi jogát felfüggesztését, mert az ügy idején, 2022 januárjában még nem voltak országgyűlési képviselők.

A Momentum korábbi kecskeméti képviselője azért perelte be a párt vezetőségében akkor részt vevő három képviselőt, mert szerinte tévesen állították róla, hogy sorozatosan etikai vétségeket követett el.

Nem függesztette fel az országgyűlés Pócs János (Fidesz) és két ügyben Jakab Péter (független) mentelmi jogát. A képviselőket rágalmazással vádolták.

Kéthavi fizetésmegvonás
Tiszteletdíja kéthavi összegével megegyező mértékben, 3 949 200 forinttal csökkentette az országgyűlés – 129 igen, 50 nem és egy tartózkodás mellett – Sebián-Petrovszki László (DK) képviselői fizetését. Az ellenzéki politikus az országgyűlés egyik júniusi ülésén törvénytelennek nevezte a kormányt.

A határozat indoklása szerint a magyar kormány törvényességének kétségbe vonása az országgyűlés törvényességének, azon belül minden egyes képviselő törvényes mandátumának a megkérdőjelezését jelenti. A magyar kormány az országgyűléstől nyeri a felhatalmazását, az országgyűlés pedig az alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően, a választópolgárok általános és egyenlő választójoga alapján, közvetlen és titkos szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választásokon megválasztott országgyűlési képviselőkből áll. E tények megkérdőjelezése az országgyűlés tekintélyét kirívó mértékben sérti, és nem megengedhető, hogy egyes képviselők politikai előnyszerzés céljából alaptalanul kétségbe vonják Magyarország alkotmányos rendjét – áll az indoklásban.