2022.06.27
László
Kezdőlap Belföld Másodfokon is elítélték a jobbikos képviselőt kémkedés előkészítése miatt

Másodfokon is elítélték a jobbikos képviselőt kémkedés előkészítése miatt

Másodfokon bűnösnek találta kémkedés előkészítése bűntettében a Fővárosi Ítélőtábla szerda délelőtt a KGBéla néven elhíresült Kovács Béla egykori jobbikos európai parlamenti képviselőt.

Az ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú ítéletet: a szabadságvesztést 2 évre, a próbaidőt pedig 5 évre emelte. A politikust költségvetési csalás és magánokirat-hamisításban is bűnösnek találta a bíróság.

Kovács Béla kihagyta az ítélethirdetését: a Magyar Nemzet információi szerint utolérhetetlen, vélhetően Oroszországban, felesége rokonainál tartózkodik. Az ülésteremben csak a bíróság tagjai, az ügyvédek, az ügyész és a sajtó képviselői jelentek meg. Továbbá jelen volt egy tolmács is, aki Kovács orosz nyelvű egészségügyi papírjait fordította le. Ez sok időt vett igénybe, ugyanis a védelem által benyújtott dokumentum szerint Kovács több betegséggel küzd és küzdött, februárban egy orosz klinikára is befeküdt.

Maga az ítélet kihirdetése nyilvánosan zajlott, ám az indoklás egy része zárt ülésen történik.

A volt politikust idegen hatalom javára végzett kémkedéssel és más bűncselekményekkel vádolták meg, s a per már több éve tart. Kovács ellen az volt a vád, hogy rendszeresen találkozott az orosz hírszerzés egy tisztjével azt követően, hogy 2010-ben uniós parlamenti képviselő lett.

Ezen felül Kovács a vád szerint olyan gyakornoki szerződéseket kötött, amelyeket nem szándékozott betartani, de akikkel megkötötte, tudtak arról, hogy nem lesznek gyakornokok sem Brüsszelben, sem Strasbourgban. A gyakornokok után az EU támogatást ad, így Kovács a vádirat szerint 6 millió forint kárt okozott az EU parlamentjének.

Kovácsot első fokon felmentették bűncselekmény hiányában a kémkedés vádja alól. Költségvetési csalás miatt 600 ezer forint pénzbüntetést kapott, továbbá 1 év 6 hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Az egykori EP-képviselő mindvégig kitartott ártatlansága mellett. „2010 után EP-képviselői munkámat Magyarország, a magyar nép szolgálatában végeztem, és nem idegen hatalom javára” – fogalmazott az utolsó szó jogán tartott beszédében még tavaly.

Indirekt/Blikk