2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Belföld Magyarország mégis megvétózta a hatodik szankciós csomagot

Magyarország mégis megvétózta a hatodik szankciós csomagot

Ma kellett volna véglegesíteni a hétfőn elfogadott szankciós csomag részleteit, de több, egymástól független sajtóértesülés szerint a magyar fél váratlan kérése miatt az egész csomag elfogadási folyamata félbeszakadt.

Egymástól független sajtóértesülések szerint ismét blokkolja Magyarország az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, amelyről hétfő este már megállapodtak az állam- és kormányfők.

hvg.hu szerint azonban most nem az olajembargó miatt – amely alól Magyarország mentességet kapott –, hanem azért, mert a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között ott van Kirill pátriárka, az ortodox egyház feje is, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök feltétlen támogatója. Egyébként a magyar kormány már korábban is többször beszélt arról, hogy nem értenek egyet az ortodox egyházfő elleni szankciókkal, ám az elmúlt napokban és a csúcstalálkozó kapcsán nem került elő a téma.

Szerdán kellett volna véglegesíteni a szankciós csomag részleteit, de több, egymástól független sajtóértesülés szerint a hétfői megállapodás ellenére Magyarország jelezte, szeretné levetetni a szankciós listáról Kirill pátriárkát. Emiatt az egész csomag elfogadási folyamata félbeszakadt.