2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Ma sem lesz zavartalan napsütés: sok helyen záporok várhatók

Ma sem lesz zavartalan napsütés: sok helyen záporok várhatók

A Dunántúl nyugati és délnyugati részén helyenként ma is előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Csütörtökön nyugat felől előbb fátyolfelhők, később már vastagabb felhők is érkeznek, ugyanakkor a keleti országrészben zömmel napos, gomolyfelhős idő várható. Számottevő, kiterjedt csapadékra leginkább a Dunántúl nyugati és délnyugati részén lehet számítani, máshol csak helyenként fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Az északi, északnyugati szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol megerősödik. Zivatarban viharos lökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet délután 23-30, késő este 16-23 fok között alakul.

Este az ország keleti felében is megnövekszik a felhőzet, mindazonáltal a déli országrészben lesz vastagabb a felhőtakaró, majd az éjszaka második felében a Dunántúlon már csökken a felhők mennyisége. Egyre inkább a Dél-Alföldön fordulhat elő eső, zápor. Hajnaltájt a Dunántúlon már élénkülni kezd az északi, északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 12-19 fok között alakul.

Pénteken hazánk nagy részén összefüggőbb felhősáv húzódhat, amely fokozatosan kelet felé halad. Mögötte hosszabb-rövidebb időre szinte mindenütt kisüt a nap, ugyanakkor sokfelé erőteljes lehet a gomolyfelhő-képződés. Szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél főleg a Dunántúlon sok helyütt megerősödik, néhol viharossá fokozódhat. Zivatar környezetében is lehetnek viharos lökések. A maximum-hőmérsékletek 22-28 fok között valószínűek.